Ekologija

Dodeljene nagrade pobednicima takmičenja karikature i kratkog stripa

Autorima tri najbolja rada na takmičenju karikature i kratkog kaiš stripa „Ovo je Zemlja za nas – Pokreni se“ uručene su nagrade u EU info centru. Na događaju su izložene najbolje karikature, a zainteresovani i mediji mogli su da pričaju sa nagrađenima i članovima žirija.
Prvu nagradu osvojio je karikaturista iz Novog Sada Pal Lephaft, koji je poslao rad sa nazivom „Noe2019“, drugoplasirani je Radoslav Jakovljević za rad “Selfi”, dok je poslednje mesto na podijumu zauzeo Zoran Marković i karikatura “Skockali smo je“. Lephaft kaže da se već 40 godina bavi karikaturom i da je karikatura jako dobar ekspresivan medij.
„To su poruke koje se lako apsorbuju. Cilj je da gledalac za tren oka shvati šta ste želeli da mu poručite“, ističe pobednik konkursa.
Većina radova je bez reči i ja preferiram upravo takvu karikaturu, kaže jedan od članova žirija, poznati karikaturista Predrag Koraksić Corax.
„Tražio sam da bude što više mladih u finalu i nadam se da će neko od njih preuzeti štafetu kada se ja povučem“, kaže naš istaknuti umetnik.
Ideja je da se podigne svest o tome kako izgleda zemlja oko nas i šta možemo da uradimo, kaže programska menadžerka Delegacije EU u Srbiji i jedna od članica žirija Maja Vučković Krčmar.
„Evropska unija već mnogo toga radi u Srbiji, uloženo je 400 miliona evra u projekte koji se bave zaštitom životne sredine, a u njima učestvuje i država sa 200 miliona. Svako mora da počne sam od sebe, šta može da uradi, recimo kako da smanji svoji karbonski otisak“, kaže ona i ističe primer najmlađe učesnice konkursa, koja ima 12 godina i poslala je rad „Ubijanje drveća“, koji je ušao u finalni izbor.
Državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Ivan Karić nada se da će se nastaviti dobra saradnja između državnih organa i EU.
„Pripremamo pregovaračku poziciju za Poglavlje 27, do kraja godine ćemo je poslati Evropskoj komisiji na usvajanje i nadamo se da će to poglavlje uskoro biti otvoreno“, kaže on, i dodaje da je svako skretanje pažnje na temu zaštite životne sredine za njih veoma važno, kako bi što više ljudi čulo važne poruke.
Izložba na kojoj će biti prikazani svi radovi koji su odlukom žirija ušli u finale biće otvorena u 17. jula u Galeriji ULUS-a u Beogradu.
Foto: FoNet

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *