Bačka Topola

Zašto laste vole naš dom?

Domaćinstvo Kiš Bičkei ima rekordnih 48 aktivnih gnezda seoskih lasta pod svojim krovom…

Pobednik takmičenja „Domaćinstvo koje su laste izabrale” za 2019. godinu je Norbert Kiš Bičkei iz sela Utrine kod Bačke Topole, koji u svom domaćinstvu ima 48 aktivnih gnezda seoskih lasta, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Domaćin Norbert je osvojio tonu kukuruza.
Ove godine je u takmičenju učestvovalo 44 domaćinstva iz svih delova Srbije. Prijavljeno je ukupno 590 aktivnih gneza koja trenutno nastanjuje 3.540 seoskih lasta koje dnevno pojedu više od 3.000.000 komaraca i muva. Seoske laste pored svoje prirodne vrednosti imaju i ekonomsku vrednost tako što vrše uslugu uklanjanja nepoželjnih insekata za čije zaprašivanje bismo morali da izdvojimo veliku svotu novca.
– Tradicionalno stočarstvo je ključno za opstanak seoskih lasta i brojnih drugih grupa organizama koji zavise od ovakvog čovekovog načina bavljenja poljoprivredom – kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje: „Domaćinstvo Kiš Bičkei je malo poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi stočarstvom a laste su ih izabrale zato što u njihovom domaćinstvu imaju izobilje hrane, pogodna mesta za gnežđenje i niko ih ne uznemirava”.
Recept za uspeh na takmičenju je stočarstvo ali i drvene grede i plafoni u štalama. Svi dosadašnji pobednici takmičenja, uključujući i domaćinstvo Kiš Bičkei, su imali štale sa drvenim gredama i plafonom. Drvene daske i grede u ovim domaćinstvima nisu obrađene što omogućava seoskim lastama da svoja gnezda koja prave od blata lakše zalepe. Domaćinstva koja nemaju drvene plafone u svojim štalama mogu postaviti jednostavne drvene police i na taj način privući seoske laste u svoje štale.
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije treću godinu za redom organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale”, kako bi ukazali na neodrživost moderne poljoprivrede koja u velikoj meri ugrožava prirodnu raznovrsnost, posebno kroz uništavanje prirodnih staništa, zagađenje vode, degradaciju zemljišta i emisije gasova staklene bašte.

 

Info: O lastama

Seoske laste (lat. Hirundo rustica) su ptice selice koje zimu provode u podsaharskoj Africi i svakog proleća prevaljuju hiljade kilometara kako bi se gnezdile u štalama domaćina u Srbiji.
Po svojim prehrambenim navikama, seoska lasta je slična drugim insektojedima koji se hrane u letu (druge vrste lasta i čiopa s kojima nisu u srodstvu). Iako nije brz letač – brzina koju dostiže u letu je procenjena na oko 11 m/s – 20 m/s – lasta je spretaln lovac.
Seoska lasta se hrani na otvorenim površinama na visini od sedam do osam metara iznad površine vode ili zemlje. Često prati životinje, ljude i poljoprivredne mašine, i pri tome lovi uznemirene insekte. Povremeno lovi plen sa površine vode, zidova ili biljaka.

 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Bačka Topola – opština ekoloških priča” koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Bačka Topola na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *