Ekologija

Do kraja juna Nacrt predloga pregovora za Poglavlje 27 o životnoj sredini

Otvaranje Poglavlja 27 podrazumeva analizu, procenu stanja i rešavanje najznačajnijih pitanja u skoro svim oblastima društvenog života koja se tiču životne sredine, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na sastanku Pregovaračke grupe 27 koji je održan danas u Narodnoj skupštini.

„U procesu koji neće biti lagan, naš prevashodni zadatak u ovom trenutku je da utvrdimo stanje u svim segmentima društva koji se odnose na životnu sredinu i identifikujemo probleme, a s druge strane da utvrdimo koliko će da košta njihovo rešavanje. To snimanje stanja potrebno je izvršiti na svim nivoima, jer svaki subjekat u Srbiji će morati da primenjuje mere za poboljšanje životne sredine, bilo da je reč o fabrici, preduzeću, ustanovi…“ rekao je ministar u svom uvodnom obraćanju.

„S obzirom da se proteže kroz skoro sve društvene segmente, Poglavlje 27 je najkomplikovanije, najskuplje i najvažnije poglavlje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, i podrška koju smo načelno imali prilikom osnivanja Ministarstva nije više dovoljna. Potrebno je da u onome što radimo i što stoji pred nama budemo i shvaćeni, da imamo razumevanje svih – od državnih organa do civilnog društva, medija, celokupnog javnog mnjenja“ istakao je ministar.

Ekologija je oblast koja integriše Srbiju i može da izmeni negativne pojave u svim oblastima društva. Međutim, kako je ministar najavio, Srbija neće žuriti sa otvaranjem Poglavlja 27, poučena iskustvom zemalja koje su postale članice EU, i plaćale velike penale zbog ishitrenih rešenja. „Nemamo pravo na luksuz da zbog brzine sutra plaćamo kazne“ rekao je. Nacrt pregovaračke pozicije će biti izrađen do kraja juna ove godine, a zatim narednih meseci sledi usaglašavanje ovog dokumenta sa stavovima Evropske komisije, najavio je Trivan.
Šef Pregovaračke grupe 27 Ivan Karić istakao je da je u procesu pregovaranja najveći izazov implementacija dogovorene pravne regulative i evropskih standarda u zaštiti životne sredine, i da će se kroz izradu direktiva koja predstoji razrešavati ključna pitanja u zaštiti životne sredine – uspostavljanje sistema upravljanja različitim segmentima životne sredine kao što su otpad, otpadne vode, itd.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević naglasila je značaj Poglavlja 27 za proces pridruživanja Srbije Evropskoj unije i izrazila podršku Ministarstvu zaštite životne sredine kao krovnom u njegovom otvaranju. Pravna oblast u Srbiji koja se usklađuje sa pravnim tekovinama Evropske unije za oblast zaštite životne sredine je najšira, sredstva koja su potrebna za ispunjavanje potreba iz Poglavlja 27 su enormno velika, a značaj ove oblasti ogleda se i u tome što nema poglavlja gde će građanin bolje sagledati značaj procesa EU integracija nego u pitanjima zaštite životne sredine, rekla je šefica pregovaračkog tima.

Prijavi opasni otpad na opasniotpad@ekologija.gov.rs

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *