Ekologija

Dan Ramsara obeležen pod motom: “Vlažna područja za održivu urbanu budućnost”

Svetski Dan vlažnih područja 2. februar (World Wetlands Day – Ramsar Convention) ove godine je svečano obeležen pod motom “Vlažna područja za održivu urbanu budućnost” na skupu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu.
Skup su pozdravili Jelena Dučić, nacionalna predstavnica za Ramsarsku konvenciju, iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, Brankica Tabak, podsekretarka, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Nataša Panić, rukovodilac grupe za obrazovno – izdavačku delatnost i komunikaciju, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, dr Biljana Panjković, direktorka, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.
U radnom delu skupa održana su tri predavanja: „Rezultati revizije predela izuzetnih odlika i Ramsarskog područja Vlasina”, Dragana Nedeljković, (Zavod za zaštitu prirode Srbije), “Pristupi upravljanja ramsarskim područjima u Španiji i Srbiji”, dr Slobodan Puzović (Pokrajinski zavod za zaštitu prirode) i Promocija foto-monografije: “Predeo izuzetnih odlika Karaš-Nera” (mr Olivija Tešić, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, mr Nikola Stojnić, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Geza Farkaš, fotograf prirode).
Na skupu je istaknuto da vlažna područja predstavljaju centre biološke raznovrsnosti i staništa raznovrsne, specifične flore i faune. Ona su od suštinskog značaja za opstanak retkih i ugroženih vrsta biljaka i životinja (ptica, riba, sisara…) koje svoj životni prostor nalaze u vodi ili kraj nje. Međutim, ova područja su izuzetno značajna i za čoveka, jer u mnogim aspektima neposredno utiču na njegov opstanak. Vlažna područja su od neprocenjive vrednosti za život i ekonomski razvoj na Zemlji.
Konvencija o zaštiti vlažnih staništa (Ramsaraska konvencija), je međunarodni sporazum koji pruža okvir za nacionalno delovanje i međunarodnu saradnju na očuvanju i razumnom korišćenju vlažnih staništa, močvara, i njihovih resursa.
Skup su zajednički organizovali Ministarstvo zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Zavod za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *