Ekologija

Dabrovi preporodili škotsku močvaru

Četiri dabra su u Škotskoj za 10 godina izgradila skoro 200 metara brana, 500 metara kanala i stvorila oko pola hektara jezera, i tako od poljane isušene pre više od 200 godina ponovo napravili močvaru sa brojem biljnih vrsta povećanim za 50 odsto i brojnim staništima, navodi se u novoj naučnoj studiji o kojoj piše britanski Gardijan.

Naučnici su rekli da istraživanje daje dokaze da su dabrovi veoma jeftin način za dugoročni i održivi oporavak močvara, važne sredine sa velikim biodiverzitetom koja je od početka 20. veka izgubila dve trećine svojih površina u svetu.

“Močvare čuvaju vodu i poboljšavaju njen kvalitet, one su ‘bubrezi okoline'”, rekao je Najdžel Vilbi, profesor na univerzitetu Stirling i član tima. Njihovo ranije istraživanje je pokazalo da brane koje dabrovi grade usporavaju tok reka i tako umanjuju rizik od poplava i zagadjenja vode.

Naučnici ipak tvrde da se mora pažljivo rukovoditi puštanjem dabrova u divljinu zbog štete koju oni mogu naneti usevima i nasipima koji štite niže predele od poplava, dok se ribari brinu da bi dabrove brane mogle zaustaviti uzvodni put lososa i drugih riba.

Dabrovi grade svoje kompleksne sisteme brana i kanala da bi napravili bazene u kojima se kriju od predatora, medveda, vukova i žderavaca
Te životinje su u 17. veku u Britaniji lovljene do istrebljenja, ali sada ih je u Škotskoj nekoliko stotina i tu se smatraju domaćom vrstom. Raste zainteresovanost za kontrolisano puštanje dabrova i u ostatku Britanije gde ih je samo nekoliko desetina.

Izvor: Beta
Foto: Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *