Ekologija

„CYCLE THE DANUBE“ U KOVILJSKO – PETROVARADINSKOM RITU

U Koviljsko-petrovaradinskom ritu je 16.05.2019. god. održana zanimljiva aktivnost u okviru DANUBEparksCONNECTED projekta, koji se finansira iz fondova Evropske Unije, događaj kao zajednički imenitelj oblasti  šumarstva, biciklizma, obrazovanja i ekoturizma.

Naime, svi projektni partneri učestvuju u aktivnosti pod imenom „Cycle the Danube“ (vožnjom bicikla duž Dunava) koja za cilj ima podizanje svesti o značaju zelenih koridora duž Dunava počev od njegovog izvora pa do ušća.

Kao glavni akter ove aktivnosti angažovan je Jovan Eraković, strasni cikloturista koji je na biciklu stigao u sve uglove naše zemlje, ali i do Anadolije, Himalaja, Mongolije i više puta vozio bicikl duž Dunava. Jovan je svoje putovanje započeo u Neuburgu u Nemačkoj 12. Aprila a očekuje se da ga završi 18. Juna u Tulči (Rumunija).

Jovan će na ovom putovanju preći oko 3.000km, proći kroz 10 država, obići 17 zaštićenih područja ali i imati priliku da vidi 120 Danubeparks aktivnosti na zaštiti prirode.

Nasipi izgrađeni kao sistem zaštite od poplava duž nekih delova Dunava, nisu samo „koridor“ za biljne i životinjske vrste već i sistem koji koriste ljudi: sve više i više turista koristi Euro Velo 6 za biciklizam i rekreaciju.

Zaustavna stanica u Srbiji je između ostalog i SRP „Koviljsko-petrovaradinski rit“ čiji je JP „Vojvodinašume“ upravljač i koji se nalazi tačno na polovini ukupnog toka Dunava. Naš glavni akter je imao priliku da se druži sa decom OŠ „Laza Kostić“ iz Kovilja, članovima Pokreta Gorana Novog Sada i zaposlenima JP „Vojvodinašume“ da zajedno obiđu čamcem ovaj rezervat prirode i upoznaju se sa njegovim temeljnim vrednostima.

U Jovanovom putovanju duž Dunava, simbolično na biciklima, pridružili su se i članovi Pokreta Gorana i zaposleni JP „Vojvodinašume“ koji su dali  doprinos njegovom poduhvatu, vožnjom po nasipu od Kovilja prema Sremskim Karlovcima u koji su učesnici prevezeni katamaranom.

Na kraju ovog dana, koji iako je bio obojen sivim oblacima, doneo je pregršt zanimljivih priča, obeležen s punim rekreativnim duhom i uživali su svi, a možda najviše najmlađi, koji su ovom prilikom dobili prigodne poklone.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *