Lokalne samouprave, Projekti

Naša šuma – naša briga

„Pokret gorana Čačak“ realizuje projekat „Naša šuma – naša briga“ kroz dve faze.
Prva faza je već realizovana tokom marta i aprila ove godine na 10 različitih lokacija posađeno je oko 700 sadnica, devet vrsta lišćara i četinara: jarebika (100 komada), topola (70 komada), crvenolisna šljiva (90 komada), lipa  (60 komada) , grab (60 komada), katalpa (25 komada), smaragdna tuja (95 komada), kleka (10 komada) i smrča (190 komada).

Lokacije se ne nalaze samo na gradskom području, pokriveno je i par seoskih mesnih zajednica.

„Realizujući ovaj projekat „JКP Gradsko zelenilo“ je zajedno sa nastavnicima i učenicima želelo da uredi i mesta koja su van centra grada, posebno ‘Džepove’ kojih ima na gradskom i seoskom području. Za početak, u prvoj fazi realizacije ovog projekta, uključeni su stariji osnovci i srednjoškolci, jer nam je cilj da oni budu aktivni učesnici i da kao mlađi naraštaji shvate važnost očuvanja šumskih eko-sistema”, kaže Aleksandra Strugar, predsednica „Pokreta gorana Čačak“ i dodaje da su kroz akcije sadnje drveća, učenici stekli dodatna praktična znanja koja će im kasnije u životu sigurno trebati.
„Na ovaj način učešća u očuvanju životne sredine, mladi se druže, promoviše se volonterizam i zajedništvo. Pre početka svake akcije učenici su prisustvovali 15. minutnom izlaganju koje je držao profesor biologije iz škole domaćina (škole koja se nalazila u blizini mesta sadnje). Moram napomenuti da su deca bila oduševljena ovakvom vrstom časova, časovima na kojima su mogli da steknu praktična znanja, da nauče da razlikuju alat, ali takođe i da se upoznaju sa novim zanimanjima, kaže Aleksandra Strugar.
U sklopu ovog projekta na Gradskom trgu, 21. marta ove godine svečano je obeležen i Svetski dan šuma. Predstavnici „Pokreta gorana Čačak“ su zajedno sa učenicima Škole za osnovno i srednje obrazovanje „1. novembar“ iz Čačka i drugih osnovnih škola zainteresovane građane podsetili na značaj šuma u svetu, ali i na Dan Daunovog sindroma. Cilj ovog zajedničkog obeležavanja je da se podsetimo da svako od nas ima obavezu da da doprinos integraciji osobama sa smetnjama u razvoju. Poruka sa zajedničke promocije Svetskog dana šuma i Dana Daunovog sindroma bila je jasna – zajedno se borimo za bolji svet.
„Moram posebno pohvaliti odnos lokalnih medija prema učesnicima akcija. Sve akcije i promocije su uredno medijski propraćene, a na svakoj akciji intervjuisani su nastavnici i učenici. I nastavnici i učenici su pohvalili ovakve akcije, a posebnu zahvalnost dugujemo i radnicima JКP „Gradsko zelenilo“ koji su strpljivo pokazivali kako se koja sadnica sadi i kako se rukuje sa pojedinim alatom”, ističe predsednica „Pokreta gorana Čačak“ i podseća da je druga faza projekta „Naša šuma- naša briga“ predviđena za oktobar ove godine i tada će se posaditi oko 300 sadnica listopadnog i četinarskog drveća.

Кranji cilj je da u Čačku bude što više „čuvara prirode“ baš kako se i zove izborni predmet u petom i šestom razredu osnovne škole.
Кada se završi ovaj projekat o posađenim biljkama brinuće se prvenstveno radnici JКP „Gradsko zelenilo“, ali i mlađi naraštaji, oni koji su učestvovali u sadnji.
Fotografije: Aleksandra Strugar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *