Ekologija, Ekološki promoteri grada - Subotica

Budući inženjeri zaštite životne sredine u poseti Arhus centru Subotica

Nakon obilaska gradskog prečistača otpadnih voda u Subotici, 13. novembra Regionalni Arhus centar Subotica tradicionalno su posetili studenti Fakulteta tehničkih nauka novosadskog Univerziteta.
Buduće inženjere zaštite životne sredine pozdravila je Snježana Mitrović, rukovodilac Arhus centra i Udruženja TERRA’S koja je, između ostalog, rekla da je sada već tradicionalna poseta dokaz značaja postojanja ovakvih organizacija koje mladima pružaju informaciju i neformalan oblik obrazovanja.
Da bi spoznali važnost primene Zakona o Arhuskoj konvenciji u praksi, prikazan im je film u kojem je poseban akcenat dat na oblast upravljanja otpadom: kako se rešavaju problemi građana, ali i o Regionalnoj deponiji Subotica koja bi trebalo da krene u probni rad početkom 2018. godine.
Emitovan im je i film „Prošlost, sadašnjost i budućnost Palićkog i Ludaškog jezera”, autora Nikole Tumbasa.
To je bio uvod u stručno predavanje, Mišela Rohmana, diplomirani hidrolog, koji je došao u Suboticu 2011. godine preko projekta nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), angažovanog kao savetnik za sanaciju jezera Palić i Ludoš pri preduzeću „Park Palić“. Između ostalog. osvrnuo se na potpisan sporazum o finansiranju predloženih mera iz „Plana za unapređenje ekološkog stanja Palićkog jezera i njegove okoline“, a ukupna vrednost investicije je 7,5 miliona evra, od čega je donacija Vlade Nemačke 6,5 miliona evra.
Rohman je ukazao na dosadašnje aktivnosti od sprovođenja eksproprijacije zemljišta oko jezera do sanitarnog izlova ribe koja je pokazala katastrofalne rezultate: više od 90 odsto je invazivna vrsta ribe babuška. Dosta je urađeno, ali se nalazimo pred još većim izazovima kada počne sprovođenje investicije.
Projekat „Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom” Udruženja TERRA’S podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *