Ekologija

Borci za dobrobit životinja u EU traže zabranu kaveza

Zaštinici životinja u Evropskoj uniji zahtevaju opštu zabranu držanja korisnih životinja u kavezima. Pred njima, međutim, stoji još niz prepreka dok Evopska komisija zvanićno ne prizna tu inicijativu, a i tada će njeni izgledi na uspeh, imajući u vidu ranije slične peticije, biti prilično skromni. Građani Evropske unije imaće priliku da se od 11. septembra izjasne o toj inicijativi.
U EU živi više životinja u kavezima nego što ima stanovnika. Prema podacima Organizacije za ishranu i poljoprivredu UN (FAO) oko 700 miliona pilića, svinja, patki, gusaka, teladi i zečeva masovno se uzgaja za ishranu i te životinje delom borave u sićušnim parcelisanim kavezima. Zaštitnici životinja okupljeni pod parolom “Okončajte eru kaveza” (End The Cage Age) sada su uspešno učinili prvi korak da bi okončali takvu praksu, pošto ih je kolegijum članova Evropske komisije početkom septembra i zvanično priznao kao Građansku inicijativu. Od 11. septembra građani EU će moći potpisom da joj daju svoju podršku.
Zaštitnici životinja svako malo traže stroža pravila za masovno držanje životinja u EU, delimićno i uspešno. Tako je EU 2012. godine usvojila propise o dobrobiti životinja, kojima su, između ostalog, zabranjeni ozloglašeni kavezi za kokoši nosilje. Ali opšta direktiva za zaštitu poljoprivrednih životinja i dalje dozvoljava smeštanje životinja u kaveze. Članovi inicijative “Okončajte eru kaveza” smatraju da je to suprotno duhu vremena. “Ovo je 21. vek. Krajnje je vreme da raskinemo sa tom surovom, i iskreno rečeno, srednjovekovnom praksom, da se korisne životinje drže iza rešetaka”, piše na sajtu te grupe.
O kojim je životinjama reč? Iako Građanska inicijativa taži zabranu kaveza za sve sve životinje, nominalno su u pitanju tri životinjske vrste. Prednjače kokoši, najuzgajanija životinja u Evropi. samo u Nemačkoj trenutno se uzgaja oko 52 miliona kokoši nosilja. Od toga pet miliona u takozvanim malim grupnim kavezima u kojima je za svaku koku predviđen prostor koji odgovara papiru formata A4. U Nemačkoj bi takav način držanja u kavezu trebalo da zabranjen od 2025. godine. I držanje svinja predmet je specifične regulative EU, ali zaštitnici životinja zahtevaju znatno veće boksove za uzgoj tih životinja. U EU se uzgaja okruglo 150 miliona svinja. Na prvom mestu su Španija i Nemačka, sa oko 29, odnosno 27 miliona komada.
U žiži debate su i kavezi za kuniće, koji su druga po broju korisna životinja koja se tako uzgaja u EU. Prema podacima Parlamenta EU, godišnje se zbog njihovog mesa usmrti oko 340 miliona kunića.
EU od prošle godine radi na zakonu o držanju tih glodara. Parlament je u martu 2017. godine izglasao zabranu kaveza za kuniće, čime je pozvao Evropsku komisiju da inicira odgovarajući zakon. U danima uoči glasanja u parlamentu, zaštitnici životinja poslali su evropskim poslanicima na hiljade imejlova kako bi izvršili dodatni pritisak.
Da li će inicijativa “Okončate eru kaveza” uopšte prikupiti dovoljno potpisa kako bi prevazišla prepreke Evropske komisije još je neizvesno. Od 2012. godine u tome su uspele samo četiri građanske inicijative. Komisija u takvom slučaju treba da proveri da li će prihvatiti peticiju građana i inicirati novi zakon.
Prva Građanska incijativa “Pravo na vodu” (Right2Water), koja je tražila da se zakonom prizna pavo na pitku vodu i zabani njena privatizacija, uspela je u februaru samo da izdejstvuje preradu i doradu postojeće regulative EU o pitkoj vodi. Željeni cilj nije ostvarila ni inicijativa “Jedan od nas” koja je zahtevala zabranu istraživanja matičnih ćelija. Evropska komisija je ocenila da postojeća legislativa već umnogome izlazi u susret zahtevima te Građanske inicijative, a da je istraživanje novih terapija neophodno.
Slični argumenti doveli su i do odbijanja zahteva treće Građanske inicijative, koja je tražila zabranu eksperimentalnog istraživanja na životinjama. Konačno, nije uspela ni Građnska inicijativa za zabranu osporavanog sredstva za uništavanje korova Glifosata. Naprotiv, licenca za korišćenje tog herbicida produžena je za još pet godina, ali je doneta odluka o većoj transparentnosti naučnih studija u oblasti bezbednosti hrane.
Da li će inicijativa “Okončajmo eru kaveza” biti uspešnija ostaje da se vidi. Organizatori sada imaju godinu dana da prikupe milion potpisa iz jedne četvrtine članica EU. Tek tada bi opšta zabrana držanja životinja u kavezima, zajedno sa još šest tekućih inicijativa, mogla da se nađe na dnevnom redu Evropske komisije.
Izvor: EURACTIV.de

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *