Ekologija

Bez medija i civilnog sektora nema zdrave životne sredine

Regionalnu konferenciju “Životna sredina i građani Balkana – uloga i održivost civilnog društva”, u organizaciji Regionalnog centara za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), Kancelarije u Srbiji u okviru Programa podrške organizacijama civilnog društva u Srbiji u oblasti životne sredine – CSConnect, a koji finansira Švedska agencija za međunarodnu razvojnu pomoć (SIDA) danas u Beograd otvario je Mihail Dimovski, izvršni direktor REC-a.

Tom prilikom, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić izjavio je da će od januara ove godine početi sa radom “Dan otvorenih vrata” kojim se želi unaprediti kontinuirana saradnja resornog ministarstva sa civilnim sektorom.

“Životna sredina ne poznaje granice, ako postoji nešto što može da se učini na tom polju jeste da podstaknemo regionalnu saradnju”, rekao je na otvaranju jedan od govornika Antoine Avignon, Delegacija EU. Ola Andersson, predstavnik Međunarodne razvojne pomoć Švedske u Srbiji, smatra da je snažno civilno društvo ključno za proces evropskih integracija i poglavlje 27 koje je veoma zahtevno.

Prvog dana na konferenciji bilo je reči o inovativnim pristupima učešća javnosti, održivoj saradnji civilnog društva, biznis sektora i lokalnih vlasti, kao i o finansijskoj održivosti organizacija i ulozi, mogućnostima i izazovima sa kojima se civilno društvo u oblasti zaštite životne suočava, kao i o primerima dobre prakse iz regiona.

Tokom dva dana biće prezentovani rezultati realizovanih projekata u okviru CSOnnect programa, a na konferenciji je prisutno više od 150 predstavnika organizacija civilnog društva iz regiona, predstavnici relevantnih institucija i međunarodnih organizacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *