Ekologija

Beograd dobio novi mural – beloglavi sup od recikliranog materijala

Beograd je dobio novi mural, ovog puta od recikliranog materijala prikupljenog tokom kampanje „Pogledaj oko sebe. Pokreni se“ koju zajednički organizuju Delegacija EU u Srbiji i Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Mural sa likom beloglavog supa, zaštićene vrste ptica u Srbiji i svetu, rad je umetnika Ivana Kocića i od danas krasi zgradu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“.
Šef Delegacije Evropske unije ambasador Sem Fabrici prisustvovao je predstavljanju murala napravljenog od recikliranog materijala.
Izrada murala deo je kampanje ,,Pogledaj oko sebe’’ čiji je cilj da podigne svest i pokrene na akciju sve građane, zajednice i institucije naše zemlje da se angažuju i postanu aktivni u zaštiti životnog okruženja u svojim lokalnim zajednicama. Nakon debate održane 12. juna, kao i trash challenge organizovanog 14. juna, ovo je treći događaj u okviru pomenute ekološke kampanje u Beogradu, dok su u Užicu, Šapcu i Subotici organizovani jednodnevni obilasci ekoloških postrojenja izgrađenih uz podršku EU.
Mural je delo umetnika Ivana Kocića, ali i proizvod velikog finala četiri uspešno savladana izazova na društvenim mrežama koji su bili deo kampanje.Tokom mesec dana, četvoro mladih ljudi – influensera pokušalo je da svojim primerom pokaže da svako može nešto da učini za životnu sredinu: da živi bar nedelju dana bez plastike, da sadi biljke i drveće i, kao glumac Slaven Došlo, sakuplja otpad na koji nailazi (pogledajte njihove Instagram storije: @uvrnuti_sotovi_, @lutajuci_putnik, @slavendoslo). Zahvaljujući njima, prikupljen je materijal, odnosno otpad za asamblaž koji se nalazi na zidu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“.
„Moj cilj je bio da pokažem deci kako mogu na kreativan način da vrše reciklažu. Nadam se da je ovo samo početak“, rekao je Kocić i dodao da je za izradu murala koristio i dečije odbačene igračke, kao i da je s namerom izabrao beloglavog supa kako bi deci ukazao važnost prirode i zaštite životne sredine.
Umetnik Ivan Kocić je poznat po tome što stvara umetnička dela od recikliranih materijala. U nameri da pokrene građane da se aktiviraju po pitanju zaštite životne sredine, simbolično je napravio beloglavog supa koji ima status strogo zaštićene vrsteu Srbiji, a njegovom opstanaku pomaže Društvo za zaštitu i proučavanje ptica u Srbiji, kroz brojne projekte koje finansira Evropska unija.
„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas ovde. Borba protiv klimatskih promena i zaštita životne sredine su veoma važne Srbiji za ulazak u Evropsku uniju, kao i politike Unije uopšte. Evropska unija je vodeći globalni akter u borbi protiv klimatskih promena“, rekao je ambasador Sem Fabrici. On je istakao da je kampanja „Pogledaj oko sebe“ pokrenuta kako bi se ukazalo šta je potrebno uraditi u zaštiti životne sredine i uputio poziv za akciju.
„Naši partneri su vlada, insitucije, poslovne zajednice, ali kroz glas umetnosti šaljemo najsnažniju poruku“, rekao je Fabrici i dodao je poruka kampanje da treba zaštititi ugrožene ptice, prirodu i životnu sredinu. Posebno je važno, dodao je on, što je mural postavljen u školi tako da će deca imati priliku da vide specijalnu poruku u vezi sa prirodom i zaštitom životne sredine.
Direktor OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Momir Dragaš istakao je da škola radi na zaštiti životne sredine i kroz druge projekte i izrazio veliko zadovoljstvo što je prvi mural u Srbiji od otpadnog materijala postavljen u njegovoj školi. Dodao je da su materijale za mural doneli i učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“.
Predstavnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica u Srbiji Aleksa Vukićević uručio je ambasadoru Fabriciju knjigu u kojoj su popisane sve vrste ptica u Srbiji.
U okviru kampanje „Pogledaj oko sebe“, šef Delegacije EU ambasador Sem Fabrici, zajedno sa i predstavnicima Društva za zaštitu i proučavanje ptica u Srbiji juče obišao područja na kome se sprovodi EU projekat „PannonEagle – Zaštita orla krstaša u Panonskoj niziji“, u blizini Srpskog Krstura. U okviru tog projekta sprovodi se zaštita poslednjeg gnezdećeg para orlova krstaša u Srbiji. Tom prilikom predstavnici Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije predstavili su projekat i aktivnosti, a potom je organizovano posmatranje ptica. Priču o Bori i Eržiki, kako je nazvan par orlova krstaša, možete pročitati na sajtu Delegacije EU u Srbiji – http://europa.rs/simbol-srpskog-grba-orao-krstas-se-bori-za-opstanak/
Više o kampanji „Pogledaj oko sebe“ možete pročitati na sajtu www.pogledajokosebe.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *