Bačka Topola

Zabrana paljenja biljnih ostataka na teritoriji Bačke Topole

Opština Bačka Topola objavila je Obaveštenje o zabrani paljenja biljnih ostataka i time upozorila građane na posledice koje mogu nastati tim činom.
U obaveštenju se kaže da se palјenjem razvijaju visoke temperature, čime se površinski sloj zemlјišta pretvara u pepeo i prašinu, koju odnose vetrovi i spiraju kiše, tako da nestaje sloj najvažniji za donošenje roda u narednim godinama.
Palјenjem se ubijaju svi živi organizmi zemlјišta (kišne gliste, mikroorganizmi) koji imaju nezamenlјivu ulogu u ishrani bilјaka prevodeći bilјna hraniva iz đubriva u oblike pristupačne bilјkama, vrše razlaganje organskih materija zemlјišta.
Zaoravanjem se pobolјšava vodni režim zemlјišta, pa ta zemlјišta sadrže u vreme jesenjeg – zimskog oranja i do 2,5 posto više vlage od onih na kojima strnjika nije zaorana.
Zaoravanje je mera borbe protiv korova, tako što se na taj način provocira nicanje semena korova koji se lako unište dalјom obradom.
Zaoravanjem se vraća zemlјištu jedan deo onog što je iz njega izneto prinosom, najvažnija bilјna hraniva (azot, fosfor, kalijum), organska materija, što predstavlјa vid slabijeg đubrenja zemlјišta. Lakša je osnovna obrada zemlјišta, jer se manje stvrdne, pa je i znatno manji utrošak goriva.
Spalјivanje strnih useva, smeća i bilјnih ostataka je zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara (Član 50).
Lice koje je izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu s posebnim propisom.
Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice a pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara.
Ukoliko se utvrdi da je na polјopriv-rednom gazdinstvu vršeno spalјivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo gubi pravo na podsticajna sredstva u polјoprivredi, u periodu od dve godine.

 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Bačka Topola – opština ekoloških priča” koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Bačka Topola na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *