Ekologija

11. sednica Odbora za zaštitu životne sredine

Na 11. sednici Odbora za zaštitu životne sredine, održanoj 8. maja, članovi su se informisali o statusu Pregovaračke pozicije i planu aktivnosti Pregovaračke grupe za Poglavlje 27.

Status Pregovaračke pozicije članovima je obrazložio državni sekretar Ministarstva  zaštite životne sredine Ivan Karić sa saradnicima, koji je izrazio nadu da će pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 biti spremna za godinu, do godinu i po dana.

Karić je istakao da su izazovi sa kojim se susreće Pregovaračka grupa za otvaranje Poglavlja 27, kvalitet i dostupnost informacija, podeljena ili nedovoljno definisana nadležnost, nedostatak strateškog i pravnog okvira i stabilan sistem finansiranja u oblasti životne sredine.

Evropska komisija u Izveštaju za 2018. godinu, dala je sugestije da Ministarstvo zaštite životne sredine poveća administrativne i finansijske kapacitete jačanjem Agencije za zaštitu životne sredine, operacionalizacijom Zelenog fonda i obezbeđivanjem odgovarajućih sredstava za isti.

Na sednici je predstavljen i plan aktivnosti Pregovaračke grupe o kojem su govorili pomoćnici državnog sekretara. Saradnici su istakli da su u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Evropske komisije i da je održan niz sastanaka na kojima su razmatrana pitanja iz oblasti hemikalija i zaštite prirode, kao i iz oblasti klimatskih promena, u cilju izrade što kvalitetnijeg dokumenta Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Ivana Stojiljković, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Radoslav Cokić, Borka Grubor, Milena Turk, Ivana Nikolić, dr Desanka Repac, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, Duško Tarbuk, dr Ljubinko Rakonjac i članovi mehanizma „Zelena stolica“ preko kojeg se omogućava učešće nevladinih organizacija u radu Odbora.

Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *