Ekologija

Zrenjanin posle 13 godina dobija čistu vodu za piće

Zrenjanin posle 13 godina dobija čistu vodu za piće – Postrojenje za prečišćavanje pušteno u probni rad

Fabrika vode u Zrenjaninu puštena je danas u probni rad, pa će tako građani Zrenjanina trinaest i po godina nakon zabrane upotrebe vode iz gradskog vodovoda za piće uskoro dobiti ispravnu pijaću vodu.
Već za nedelju dana voda u gradskom vodovodu biće primetno boljeg kvaliteta, a po završetku svih testiranja opreme, tehnološkog procesa i hemijskih analiza, voda će dostići kvalitet predviđen standardima i propisima, prenosi sajt Grada Zrenjanina.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da je ovo istorijski dan za Zrenjanin i za Zrenjanince i dodao da je od 1975. godine “bilo mnogo pokušaja rešavanja problema pijaće vode, na žalost, neuspešnih”.
Predstavnik investitora, direktor kompanije Synertech Nenad Obradović, objasnio je šta praktično predstavlja i znači današnje puštanje postrojenja za prečišćavanje vode u probni rad.
– Danas puštamo sirovu vodu iz bunara u sistem predtretmana i počinjemo sa hidrauličkim testiranjem ugrađene opreme. Cev prečnika 500 dovodi sirovu vodu do predtretmana, četiri bazena gde se vrši hemijski tretman, kao prvi korak u prečišćavanju, odnosno pripremi vode za dalje tretmane. Pre mesec dana smo uradili hidrauličko testiranje cevovoda i to je urađeno bez propusta, i sada krećemo sa testiranjem prvog dela tehnološkog procesa. Nakon tri sata od početka punjenja, voda će doći do ultrafiltracije, gde počinjemo testiranje segment po segment, pre nego što krenemo s hemijskim procesom tretiranja same vode – navodi on.
Obradović kaže da su “procene da će ultrafiltracija trajati od 5 do 7 dana, a kvalitet vode meriće se, u saradnji s Vodovodom, nakon svakog segmenta tehnološkog procesa”. Radiće se između 10 i 15 analiza dnevno, s ciljem da se vidi u kojoj se meri menja kvalitet prečišćene u odnosu na kvalitet dolazne vode.
On dodaje i da nakon toga kreće hidrauličko testiranje reverzne osmoze.

– To će, očekujem, biti najbrže testiranje, nakon čega krećemo s jonizmenjivačima i po završetku tih analiza moći ćemo da pustimo vodu u gradski sistem. Voda će u sistemu vrlo brzo biti boljeg kvaliteta nego što je sada, neće imati miris i ukus i biće odstranjen arsen. Nakon završetka kompletnog testiranja i dobijenih hemijskih analiza vode, i nakon odobrenja od Vodovoda, mi ćemo pustiti vodu u sistem i objaviti da je voda u tom trenutku za piće – objasnio je on.
Govoreći o ceni vode, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Ivan Dević je rekao da će ona biti određena u dogovoru sa Gradom, nakon analiza.
– Jasno je da cena ne može ostati na ovom nivou, jer se u vodu ulažu i rad, troškovi prečišćavanja… Samim tim, cena će morati biti veća. Postoje indicije da cena vode bude rešena i na bazi blok tarifa, tako da se za neku prvu količinu vode, recimo potrošnju od 5 kubika, cena neće ni menjati – kazao je Dević.

Dević je objasnio da će “konačno skidanje zabrane upotrebe vode za piće biti onog trenutka kada se svi testovi završe. To znači da kada u određenom vremenskom kontinuitetu merenja pokažu da su svi parametri u granicama propisa Republike Srbije u tom trenutku će Vodovod i Zavod za javno zdravlje skinuti zabranu i voda će biti za piće”.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *