Ekologija

Zero waste kroz zelenu privredu Srbije

„Zelena privreda Srbije” je projekat podržan od strane Evropske unije i Beogradske otvorene škole sa ciljem da približi Zero Waste koncept lokalnim samoupravama, privredi i građanima četiri izabrane opštine u Srbiji a u cilju dodatnog usklađivanja Srbije sa preuzetim obavezama iz Poglavlja 27 za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.
Realizacija projekta se održava na tri nivoa:
– pružanje konkretne pomoći lokalnoj privredi u prilagođavanju svojih proizvodnih procesa u cilju boljeg upravljanja prehrambenim otpadom;
– uspostavljanje sistemske podrške privredi i celokupnom društvu na nivou jedinica lokalne samouprave;
– rad sa građanima na podizanju svesti o potrebi za boljim upravljanjem otpadom i značajem Zero Waste principa u svakodnevnom životu.
Planirane su informativne i ekspertske posete za lokalnu privredu, administraciju i građane, kao i informartivna i edukativna kampanja za građane.
Projekat „Zelena ekonomija Srbije“ se fokusira na tri ključne ciljne grupe iz četiri odabrane lokalne
samouprave, tačnije iz Pirota, Prijepolja, Kosjerića i Sremske Mitrovice.
Projekat „Zelena ekonomija Srbije” se od starta usklađuje sa Specifičnim plana implementacije propisa iz oblasti upravljanja otpadom koji je sastavni deo Pregovaračke pozicije Srbije za Poglavlje 21, koji je usvojen u januaru 2020. godine.
Projektni predlog je osmišljen tako da pruži svoj doprinos bavljenju lokalno značajnim temama u četiri lokalne samouprave na temu životne sredine, tačnije korišćenjem prehrambenog otpada. Pored privrede, kroz uključivanje lokalne samouprave i građana kao dodatne dve komponente projekta želim da utičemo na povećanje komunikacije između administracije i građana što doprinosi povećanju transparentnosti i učešća svih zainteresovanih strana koje na taj način mogu dati svoj doprinos.
Podsetimo da je od 2000. do danas, Evropska unija donirala je više od 3,6 milijardi evra Srbiji.
Sredstva su korišćena za podršku razvoja, kvaliteta života i reformi u sledećim sferama: civilna zaštita, zaštita od poplava i pomoć poplavljenim područjima, obrazovanje, povezanost, zaštita okoline, zdravstvena zaštita i zaštita potrošača, kultura, vladavina prava, lokalni razvoj, poslovi i privredni rast, javna administracija, migracije, upravljanje javnim sredstvima, civilno društvo i mediji, socijalna inkluzija, omladina i sport. EU podrška je implementirana kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije. Evropska unija donirala je Srbiji više razvojnih sredstava nego svi drugi internacionalni donatori zajedno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *