Klimatske promene

OECD: Bogati da pomognu siromašnima protiv klimatskih promena

Bogate zemlje moraće da povećaju napore da obezbede finansijska sredstva siromašnijim zemljama pogođenim pandemijom korona virusa, za borbu protiv klimatskih promena, ako žele da ispune obećanje o prikupljanju sto milijardi dolara godišnje posle 2020. godine, saopštila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).
U svom godišnjem izveštaju, OECD navodi da su sredstva za klimu zemalja u razvoju porasla za 11 odsto na 78,9 milijardi dolara 2018, što je oko 20 milijardi manje od postavljenog cilja za ovu godinu.
Bogate zemlje su 2009. godine na samitu UN o klimi dogovorile da kanališu 100 milijardi dolara, iz javnih i privatnih resursa, svake godine počev od 2020. kako bi pomogle siromašnim zemljama da se razvijaju uz nisku emisiju ugljen dioksida i prilagode posledicama pogoršanja klimatskih promena.
Dostizanje tog cilja pokazalo se kao izazov, iako rastu zahtevi za pomoć zbog krize izazvene pandemijom korona virusa, prenosi Rojters.
– Donatori pod hitno moraju da povećaju napore da podrže zemlje u razvoju kako bi one mogle da odgovore na neposredne posledice pandemije i integrišu klimatske akcije u oporavak svake zemlje od krize izazvene Kovidom – rekao je Anhel Gurija, generalni sekretar OECD -a.
Dostizanje cilja od 100 milijardi dolara godišnje smatra se kljucnim za napredak pregovora o klimatskim promenama pod pokroviteljstvom UN.
www.rtv.rs
Photo by ActionVance on Unsplash

Projekat „Informisanjem protiv klimatskih promena” finansijski je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Mišljenja i stavovi izraženi u ovim publikacijama isključiva su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministarstva zaštite životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *