Najave događaja

Onlajn panel „Da nam škola štima važna je i klima”

Onlajn panel „Da nam škola štima – važna je i klima!” održaće se 12. novembra od 18 do 19 sati, u okviru završnice Školskog klimatskog izazova „Hrana i klimatske promene”, dečji kreativni hab – KidHub, putem ZOOM aplikacije (na ovom linku) i javnog emitovanja događaja putem Facebook aplikacije. Učešće je beplatno.
Na panelu ćemo razgovarati sa učesnicima Školskog klimatskog izazova, stručnjacima iz oblasti zaštite prirode, nastavnicama koje sa svojim učenicima rade na temu klimatskih promena na inovativne načine, a fokus našeg panela je – kako podstaći decu da aktivno učestvuju u rešavanju ekoloških izazova kojima smo okruženi i koji će predstavljati jednu od ključnih tema odrastanja novih generacija u Srbiji.
Panel se bavi skretanjem pažnje na neophodnost učenja i uvođenja teme klimatskih promena u školski kurikulum. Ovim panelom želimo da prenesemo poruku i poziv nastavnicima i profesorima da se uključe i da ovu značajnu temu uvrste u svoj nastavni program.
Učesnici panela su: Duška Dimović, koordinatorka programa koji se bavi klimatskim promenama u okviru WWF Srbija, Marija Rafajlović, profesor matematike, OŠ „Treći kragujevački bataljon” (Kragujevac), Sonja Tucaković, profesor hemije i koordinatorka učenčckog parlamenta, OŠ „Jovan Jovanovic Zmaj” (Sremska Mitrovica), Tijana Jovanovic Petrović, osnivačica Kid Hub-a. Moderatorka panela je Tatjana Vukosavljević, arhitekta i vizuelna umetnica iz KidHub-a.
Školski onlajn klimatski izazov „Hrana i klimatske promene”, održan 31. oktobra okupio je 30 osnovaca od IV do VII razreda koji su imali priliku da osmisle kreativna ekološka rešenja programiranjem Micro Bit uređaja i izradom prototipa rešenja od reciklažnih materijala. Učestvovali su učenici iz jedanaest osnovnih škola iz Beograda, Gornjeg Mlanovca, Kragujevca, Čačka, Vranja i Niša.
Žiri sastavljen od stručnjka iz oblasti zaštite prirode, dizajna, obrazovanja i informatike iz WWF Srbija i KidHub-a, odabrao je ekološka rešenja četiri školska tima: Eko ratnici – Zelena polica, Super Branko – Happy Shelter Bee, Munchi Munchi – E košnica, Jovan Pantić – Brojač pčela, a onlajn publika je odabrala još jedan pobednički tim Eko petoškolci – Kanta Mikročitač. Timovi će biti nagrađeni Micro Bit uređajima, vaučerima za pohađanje edukativnih programa elektronike i progrmiranja STEAM lab i Game Maker koje održava KidHub, knjigama i Malim klimatskim aktivističkim priručnikom. Video prezentcije dečjih radova mogi se videti na YouTube kanalu KidHub Serbia.

Školski klimatski izazov se odvija u skladu sa jedinstvenom mejker metodologijom Dizajnatona (Designathon), koja decu širom sveta priprema da dizajniraju budućnost, učeći ih da koriste svoju kreativnost i nove tehnologije. Designathon Works R je mejker edukativni program iz Holandije koji podstiče razvoj preduzetničkih veština dece s ciljem kreiranja inovativnih ekoloških rešenja strukturisanih oko UN globalnih ciljeva održivog razvoja pomoću novih tehnologija. Školski klimatski izazov pokreće KidHub – dečji kreativni hab iz Beograda u partnerstvu sa Svetskom organizacijom za prirodu WWF u Srbiji i uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), Ambasade Kraljevine Švedske i globalne obrazovne mreže Designathon Works iz Holandije.
Za više informacija pogledajte www.kidhub.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *