Projekti

Zaštita prirode mora da bude efikasna

Ulaskom Republike Srbije u Evrepsku uniju očekujem mnogo toga dobrog što će unaprediti sistem zaštite prirode u Srbiji i učiniti ga funkcionalnim.

Prvo očekujem da se u Zakon zaštiti prirode uvedu IUCN kategorije zaštićenih područja, i da shodno kategorijama odradimo cilj zaštite i upravljanje, da mere koje se propisuju u zaštićenim područjima budu u skladu sa merama koje su dozvoljene u istoj kategoriji u EU, da upravljači zaštićenih područja budu javne ustanove i državni uposlenici, da u upravljači budu osposobljeni za upravljanje područjem, da imamo uspostavljenu EU mrežu Natura 2000, da imamo nacionalne inventurne liste biodiverziteta, ne samo za državu, već i za Pokrajinu, zaštićeno područje.
Želim da zaštita bude efikasna, a manje deklarativna, da direktori stručnih institucija i upravljača budu ljudi od struke i iskustva u zaštiti prirode a ne političari, da se zakon poštuje a ne samovolja pojedinaca i političkih moćnika.
Mnogo toga treba promeniti na bolje.

Dr Biljana Panjković, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode
Projekat “EKOlist – Put kroz poglavlje 27” finansiran je iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva zaštite životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *