Ekologija, Hronika

Zabraniti privredni ribolov u Gornjem Podunavlju

SOMBOR: Rekreativni ribolovci Zapadnobačkog okruga i okoline su pokrenuli peticiju za hitnu obustavu privrednog ribolova na reci Dunav u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“.

Ovaj rezervat je zaštićeno prirodno dobro Prve kategorije, koje se prostire uz levu obalu Dunava. Deo je velikog ritskog kompleksa koji se proteže i kroz susedne zemlje Mađarsku (Nacionalni park „Dunav – Drava“) i Hrvatsku (Park prirode „Kopački rit“) sa kojima čini ekološki jedinstvenu celinu, a deo je velikog rezervata biosfere „Bačko Podunavlje”. „Evropski Amazon” predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava, razlivenog u nepreglednu mrežu rukavaca i kanala kroz ritske plavne šume, upisan u UNESKO svetsku listu juna 2017. godine.

Zabrana se traži zbog katastrofalnih posledica, jer kako se navodi u peticiji, privredni ribari ne podležu nikakvoj kontroli i rade bez poštovanja bilo kakvih normi koje se odnose na ograničenja ulova, vrste, broja, poštovanja lovostaja, zona zabranjenih za ribolov, mrestilišta, mrestilišta, zimovnika…

Iz krivolova na pijacu

Godinama unazad jedan od najvećih problema je i krivolov na prostoru SRP „Gornje Podunavlje“, a riba koja se na raznorazne, većinom zabranjene, načine tako ulovi svakodnevno pronalazi svoj put čak i do zvaničnih pijaca. Inspekcijski organi na samim pijacama doduše uklone ribokradice sa tržnice, ali oni nastavljaju svoju nelegalnu rabotu bez većih posledica i nakon toga.

„Nema normativa, niti količine i vrste ribe koju izlovljavaju i stavljaju u promet. Posredno, ovaj destruktivni ribolov ima katastrofalne posledice i za niz drugih retkih i zaštićenih vrsta koje opstaju u rezervatu prirode. Ovakvi postupci pretnja su za rekreativne i sportske ribolovce i njihova udruženja, koji uredno plaćaju dozvole”, navodi se u inicijativi nezadovoljnih pecaroša, koji predočavaju da je u Hrvatskoj i Mađarskoj u ovim područjima zabranjen prvredni ribolov.

Ponašanjem privrednih ribara ugrožen je i sam upravljač SRP „Gornje Podunavlje“ jer su njegove zakonske aktivnosti na zaštiti i unapređenju ovog privrednog dobra u koliziji sa ovakvim obavljanjem privrednog ribolova. Zbog svega toga, inicijativom se traži hitan uvid i kontrola stanja i efekta privrednog ribolova u SRP „Gornje Podunavlje“ i da se trajno zabrani obavljanje bilo kakvog privrednog ribolova na teritoriji specijalnog rezervata prirode. Rekreativni i sportski ribolovci očekuju da se poveća broj ribočuvara, podigne kvalitet njihovog rada na terenu i pojača kontrola rekreativnih ribolovaca, čak i ako bi to značilo podizanje cene dozvole za rekreativni ribolov.

M. Miljenović
Izvor: dnevnik.rs
Foto: Lubos Houska / pixabay

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *