Ekologija

Još jedna sušna godina na zapadu SAD

Nekoliko država na zapadu SAD već je zahvaćeno jakom sušom, a u Nju Meksiku se očekuje da bi ova godina za poljoprivrednike mogla biti najteža od 1950-ih.

Snežni pokrivač i kiša su ispod proseka, prolećno topljenje snega već prestaje, a Nju Meksiko je po nivou vodnih akumulacija na poslednjem mestu medju desetak država zapada SAD.

Reka Rio Grande, najveći rezervoar vode Nju Meksika, puna je manje od 11 odsto kapaciteta, što znači da će sezona navodnjavanja polja u južnom delu te države verovatno početi kasno i obuhvatiće samo male površine.

Dalje ka severu, vodna uprava srednjeg toka Rio Grandea je u položaju kakav nije viđen decenijama: u jezerima uz reku nema priliva vode, a sporazumi o podeli vode ograničavaju i skladištenje i ispuštanje jer Nju Meksiko nije vratio vodu kju od ranije duguje Teksasu.

Zbog oskudnih zaliha, početak sezone navodnjavanja je odložen za mesec dana. Poljoprivrednicima je rečeno da razmotre da ne rade ništa da ostave polja da se “odmore” ove godine s obzirom da će potražnja za vodom sigurno nadmašiti ponudu. Ipak, mnogi su navikli na rizik i posejali i posadili kao i svake sezone, pa je deo useva u celoj dolini srednjeg Rio Grandea već propao.

Nestašica vode vrhunac je niza nesrećno naglih prolećnih otapanja poslednjih godina koja odnose sve zalihe kakvih je nekada bilo do duboko u leto, rekao je menadžer vodnih resursa Dejvid Gensler.

“U hidrološkom smislu, i dalje ‘dobijamo loše karte’. ‘Igramo’ s njima koliko god vrede, ali ‘karte’ koje izvlačimo su sve lošije”, rekao je on, napominjući da menadžeri vode nisu mogli učiniti ništa drugačije da bi postigli pozitivan ishod.

Širom te države, u više od polovine Nju Meksika, proglašena je “izuzetna suša”, što je najgora kategorija jake suše. Pre godinu dana u toj državi je bilo suše, ali ne toliko jake.

Juta i Arizona stoje još lošije, a ni Nevada ne zaostaje. Čini se da je i Kalifornija usred nove suše.

U najvećem gradu Nju Meksika komunalne vlasti su takodje proglasile sušu. Zalivanje bašti u Albukerkiju je ograničenona dvaput nedeljno, a kazne za rasipanje vode su udvostručene. Administrativno ograničenje navodnjavanja je uvedeno i u drugim oblastima.

Uprave vodnih resursa upozoravaju da će se voditi borba da se ispune zahtevi za navodnjavanje ako ne bude neke jače prolećne i letnje kiše, te bi Rio Grande mogao čak i da presuši u delu toka kroz Albukerki. Ta opasnost na tom mestu nije nova, ali uprave ove godine nemaju rezerve vode koju bi isustile kao prethodnih godina.

Na jugoistoku Nju Meksika, na reci Pekos, odobrenja za zalivanje nisu čitav vek bila toliko mala kao ove godine. Zvaničnici jednog okruga za navodnjavanje nedavno su upozorili poljoprivrednike da planiraju kratku proizvodnju jer “svi će morati da donose teške odluke”.

Taj okrug je sličnu sezonu imao 2013. godine, kada je poljoprivrednicima podeljeno jedva nekoliko centimetara vodostaja jezera iz kojeg je voda puštana samo 47 dana. Ove godine upravnici tog okruga predviđaju da će vodu puštati još kraće svega mesec dana.

Ali hidrologija Rio Grandea je nestabilna i menja se preko noći, rekao je Gensler. Samo jedna jača prolećna oluja u dobrom trenutku mogla bi da sasvi promeni stvari, ili bi monsuni mogli stići tačno na vreme da bi ta reka nastavila da teče.

“Postoji izreka koja kaže da nada nije plan. Sasvim je moguće da ćemo ‘udariti u zid’ kasnije ovog proleća, da nećemo imati vode, da će Rio Grande prestati da teče. Ali, dok se to ne dogodi, upravljaćemo svakom kapljicom što je pažljivije moguće u korist poljoprivrednika, ribe, gradova, korisnika vode nizvodno i čitave ove reke koju svi toliko volimo”, rekao je on.

Izvor: beta.rs
Foto: Pixabay/Jose Antonio Alba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *