Ekologija

„Veliki skok“ za očuvanje reka održan u UNESCO Rezervatu biosfere “Bačko Podunavlje”

WWF – Svetska organizacija za prirodu zajedno sa Javnim preduzećem „Vojvodinašume“ učestvovala je u evropskoj inicijativi „Veliki skok“ (Big Jump) u UNESCO Rezervatu Biosfere “Bačko Podunavlje”.

„Veliki skok“ je deo evropske inicijative za čiste reke koji se istog dana, 8. jula, održava u celoj Evropi, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na važnost očuvanja reka i poboljšanja njihovog stanja. Hiljade Evropljana na taj dan je skokom u reku ili jezero poslalo poruku o važnosti brige o slatkovodnim ekosistemima.

Evropska mreža reka, koju čine organizacije za očuvanje reka,  organizuje „Veliki skok“ od 2002. godine, kako bi podstakli javnost da se poveže sa svojim rekama, jezerima i močvarama i pridruže se zajedničkoj borbi da ih spasu.

Svetska organizacija za prirodu ove godine organizovala je „Veliki skok“ u Centru za posetioce „Karapandža“ u UNESCO Rezervatu Biosfere “Bačko Podunavlje”, a u saradnji sa Javnim preduzećem „Vojvodinašume“ sa kojima zajedno radi na projektu COOP MDD – Program prekograničnog upravljanja budućim  rezervatom biosfere „Mura-Drava-Dunav“ koji će se prostirati kroz pet država (Srbija, Hrvatska, Mađarska, Austrija, Slovenija).

Kroz ovaj projekat ekocentar „Karapandža“ postaće ulazna stanica u rezervat „Gornje Podunavlje“, nudeći brojne edukativne sadržaje i rekreativne aktivnosti za posetioce.

Ove godine organizovan je rekordan broj, 150 Big Jump-ova, u ukupno 15 evropskih zemalja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *