Ekologija

Uskoro prva testiranja prečistača otpadnih voda u Vrbasu

VRBAS – Postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu, jedno je od najskupljih projekata Evropske unije u Srbiji. Od protekle nedelje u prečistač najsavremenije tehnologije ispušta se sva komunalna voda domaćinstava iz Kule i Vrbasa, te na ovom delu postrojenja počinju i prva testiranja. …

U 20 miliona evra vredno postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu uključeni su Evropska unija, republička i pokrajinska Vlada i opštine Vrbas i Kula. Nakon sedam godina zahtevnih radova, počela su prva testiranja, a u prečistač je najzad počela da se ispušta kanalizacija iz Kule i Vrbasa, a na liniji vode se vrše poslednje pripreme za testiranje prečistača.

Natalija Trivković, koordinator centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda kaže da je sve trenutno u pripremi za testiranje, jer se čeka da se sakupi potrebna količina otpadne vode.

“Za sada prolazi kroz taj deo, tehnički, skida se, grube, fine rešetke. Skida se taj grubi materijal, vrši se taloženje… Ovde u ovom biološkom delu se radi na uspostavljanju aktivnog mulja koji će vršiti, prosto, razgradnju tog organskog dela”, kaže Trivkovićeva, po struci diplomirani biolog.

Za potrebe upravljanja postrojenjem, opštine Kula i Vrbas oformile su zajedničko komunalno preduzeće, prvo ovakvog tipa u Srbiji. Oba skupštinska saziva odabrala su Ranka Mitrovića za v.d. direktora preduzeća “Prečistač Vrbas-Kula-Vrbas”.

“Tehnička služba će pratiti rad postrojenja, tu se podrazumeva da će biti zaposleni inženjeri čiji će posao biti da to funkcioniše besprekorno. Komercijala i finansije, zna se koji im je posao, i pravna služba i laboratorija koja će da prati kvalitet vode”, istakao je Mitrović.

Uskoro se očekuje završetak tehničke celine za preradu mulja, vredne 2,7 miliona evra, a da se radovi na postrojenju zaista približavaju kraju potvrđuje i izgradnja pristupne saobraćajnice do prečistača što je potvrdio i predsednik opštine Milan Glušac.

“Vrednost tih radova je 39 miliona dinara i zajedno ih finansira lokalna samouprava i Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine i na taj način ćemo rešiti jedan od uslova koji su postavljeni pred lokalnu samoupravu, a drugi uslov je gasifikacija, to jest, gasifikacijalnog postrojenja, tačnije dovođenje mreže do centralnog postrojenja gde nas očekuje javna nabavka”, rekao je Glušac.

Kada prečistač u Vrbasu počne sa radom u punom kapacitetu, sve otpadne vode iz domaćinstava i industrije iz opštine Vrbas i Kula usmeriće se ka postrojenju. Tako će se zaustaviti zagađivanje Velikog bačkog kanala i stvoriti uslovi za čišćenje ovog najzagađenijeg vodotoka u Evropi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *