Ekologija

Uručene nagrade pobednicima nacionalnog konkursa „Mladi eko-reporteri”

U okviru međunarodnog programa „Mladi eko-reporteri”, udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ i preduzeće Elektroprivreda Srbije podelili su nagrade pobednicima nacionalnog konkursa.


Tema ovogodišnjeg konkursa bila je „Energetska efikasnost u očima mladih eko-reportera“.


Mladi uzrasta od 11 do 21 godine imali su zadatak da prave kreativne eko-reportaže u formi članka, fotografije ili videa na temu energetske efikasnosti i problematike u svojoj lokalnoj zajednici.


Pristiglo je sedamdeset izuzetno lepih i kvalitetnih radova, a tri najbolja u sve tri uzrasne kategorije (11‒14, 15‒18, 19‒21 godine) proglašena su za pobedničke. Na svečanoj ceremoniji koja je juče održana, pobednicima su kao nagrade uručeni tableti.


Pobednički radovi sa nacionalnog prosleđuju se na internacionalno takmičenje, gde će se takmičiti sa mladima iz 34 zemlje širom sveta.


U pobedničkom radu „Dozvolite plućima naše planete da dišu“, Jefimija Najdić, učenica gimnazije iz Vranja, govorila je o masovnoj i nekontrolisanoj seči šuma u Vranju, gde ljudi u velikoj meri koriste drvo za ogrev. Njen predlog je da se umesto takvog načina ogreva koriste izvori tople vode koji se nalaze u samoj blizini, u Vranjskoj Banji, što bi bilo dosta ekonomičnije, sa apsolutno nikakvim negativnim posledicama po životnu sredinu.


Milan Pavlović iz osnovne škole „Stojan Novaković“ iz Blaca govorio je o problemu koji je uprava škole godinama imala sa velikim računima za struju, tako da su zaposleni došli na ideju da stare neonske sijalice zamene novim, energetski efikasnijim LED osvetljenjem. Na taj način potrošnja električne energije smanjena je i do 30 odsto na nivou celog objekta.


Video „Menjamo navike da ne bude panike“ učenika iz Tehnološke škole iz Paraćina prikazuje njihovo aktivno angažovanje u reciklaži sekundarnih sirovina. Naime, ti učenici su radili na edukaciji mladih iz okolnih osnovnih škola, uticali su na svest lokalnog stanovništva o važnosti i značaju reciklaže, a na kraju su i izračunali koliko su energije uštedeli u odnosu na količinu sakupljenog reciklažnog materijala.


Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *