Projekti

Ukratko o Poglavlju 27

Očuvanje životne sredine za sadašnje i buduće generacije je cilj politika životne sredine EU. Ovom politikom se garantuje bolje zdravlje stanovništva, očuvanje prirodnih resursa, konkurentna privreda, bolji kvalitet života, kao i borba protiv klimatskih promena na globalnom nivou.
Politika EU u ovoj oblasti se zasniva na načelima preventivnog delovanja i načelu da troškove zaštite životne sredine treba da snosi privatno ili fizičko lice koje ugrožava životnu sredinu, a ne društvo u celini. Dalje, politika EU se zasniva i na borbi protiv narušavanja životne sredine na samom izvoru zagađenja, zajedničkoj odgovornosti EU i država članica i na uključivanju zaštite životne sredine u druge politike EU.
Propisi EU u vezi sa životnom sredinom su izuzetno obimni i pokrivaju ovu oblast putem sektora kao što su kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, kvalitet vode, zaštita prirode itd.
Prvi korak prilagođavanja EU standardima jeste prenošenje propisa Evropske unije u nacionalni pravni sistem. Nakon toga, EU politika podrazumeva adekvatnu primenu i sprovođenje ovih propisa i na nacionalnom i na lokalnom nivou. Takođe su neophodne značajne investicije za administrativne troškove, ulaganje u infrasutrukturu, kao i održavanje postrojenja.
Predsednik pregovaračke grupe Srbije je Ivan Karić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine.

WEB Info
Više informacija o radu Pregovaračke grupe 27, kao i potrebne prateće dokumente, potražite na internet stranici:
www.pregovarackagrupa27.gov.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *