Ekološki promoteri grada - Srbobran

Udruženje „Biser“ – Briga za inkluziju, umetnost, zdravlje i životnu sredinu

U  Domu kulture Srbobran 1. decembra održan je Okrugli sto na temu “Umetnost i inkluzija”.
Okrugli sto bio je deo tradicionalnih zajedničkih projekata Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Biser” i Udruženja likovnih stvaralaca “Art”, tokom kojih se već pet godina sastaju štićenici “Bisera” i srbobranski umetnici, zajedno stvaraju na likovnim kolonijama i izlažu svoje radove, kao što je bio slučaj i ovoga puta, kada je otvorena izložba slika nastalih na salašu Katai.
– Cilj ovakvih aktivnosti je da sve osobe sa invaliditetom dobiju svoje mesto u društvu i da ih uključimo u život zajednice kao ravnopravne članove”, rekla je Slavka Popić, predsednica “Bisera”. Ona je ukazala na specifičnosti svake osobe sa invaliditetom i potrebu da kao društvo pokažemo senzibilnost u tom smislu, odnosno koliko je važno da prepoznamo mogućnosti sa kojima određena osoba raspolaže i u skladu sa tim stvaramo prostor za njeno uključenje u društvo. Popić je ocenila da je opština Srbobran dobro senzibilisana za potrebe osoba sa invaliditetom, ali i da uvek ima prostora za napredak.
Slavka Popić je podsetila da је Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima „Biser“  ove godine tradicionalno organizovalo u Srbobranu 12. Eko kamp „Budi eko fin“. Tokom pet dana kampa kroz otvoreni prostor kraj srbobranskog stadiona, šumu i sportske terene, prošlo je više stotina dece i odraslih, štićenika „Bisera” i sličnih udruženja iz okruženja, ali i iz drugih društava i organizacija. Vreme i programe za polaznike kampa osmišljavali su brojni volonteri i stručna lica koja se svakodnevno bave problemima socijalizacije ove društvene grupe.
Opšti cilj 12. Eko kamp „Budi eko fin“ bio je da polaznici upoznaju prirodu koja ih okružuje i da razviju svest kako treba zaštititi životni prostor, što je ostvareno, dok su specifični ciljevi realizovani kroz radionice, a to su bili razvijanje psiho-fizičkih sposobnosti i promena stavova o osobama sa invaliditetom i o drugim marginalizovanim društvenim grupama.
Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Biser” realizovalo je ove godine i projekat “Imam pravo da živim zdravo” u okviru kojeg je opremljen prvi prostor u opštini Srbobran sa sportsko-rekreativnim sparavama za vežbanje na otvorenom za osobe sa invaliditetom. Realizacijutog projekta kroz svoj konkurs Zajednici zajedno 2016 finasijski je podržao NIS.
– Rezultat  višegodišnjeg rada Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „BISER“ opštine Srbobran je dobijanje licence za pružanje usluge socijalne zaštite. Licenca je dobijena od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za organizovanje dnevnog boravka za decu, mlade i odrasle u opštini, kaže Slavka Popić, predsednica “Bisera” i dodaje da je licencirana usluga socijalne zaštite rezultat senzibilisane lokalne samouprave koja se na ovaj način svrstala u mali broj opština u Vojvodini koje prepoznaju potrebe svojih građana i brinu o osetljivim grupama podržavajući Udruženje kao pružaoca iste.
Obezbeđivanjem potrebnih sredstava i ispunjenjem preduslova za formiranje usluge od 2014. godine od strane lokalne samouprave, uz angažovanje svih aktera koji su dali svoj doprinos u formiranju usluge, dovelo je do toga da će u narednih šest godina, na koji period je dobijena licenca, postojati usluga na lokalnom nivou koju će pružаti Udruženje „Biser“.
Da podsetimo Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Biser”  postoji od 1987. a pod ovim imenom od 2004. godine i ima za cillj poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom kroz povećanje njihove uključenosti u život i rad lokalne zajednice i razbijanje predrasuda o njima. Udruženje pruža pomoć svim hendikepiranim osobama na teritoriji opštine Srbobran, a naročito mentalno nedovoljno razvijenim osobama. “Biser” ima 145 registrovanih članova sa hendikepom, a preko 200 roditelja i stručnjaka je uključeno u rad društva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *