Ostalo

Ministarstvo i reciklažna industrija na zajedničkom putu ka unapređenju stanja u oblasti reciklaže

Najavljena isplata dugovanja s ciljem omogućavanja stabilnog poslovanja i očuvanja radnih mesta

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan održao je sastanak sa predstavnicima reciklažne industrije, kako bi se dogovorili oko modela saradnje i zajednički unapredili stanje u reciklažnoj industiriji.

Predstavnici reciklažne industrije su na početku pozdravili formiranje zasebnog resora zaštite životne sredine, s obzirom da to predstavlja važan iskorak u ovoj oblasti, jer će na taj način biti omogućen bolji kvalitet životne sredine, ali i otvaranje novih zelenih radnih mesta, čemu ova grana teži.

Ministar Trivan istakao je da su za funkcionisanje i razvoj industrije neophodan predvidiv okvir, u pogledu regulative i podsticaja i najavio isplatu dodatnik podsticaja do kraja godine, kako bi se omogućilo stabilno poslovanje industrije i očuvanje radnih mesta.

„Potencijal reciklažne industrije je ogroman, pre svega u u otvaranju novih radnih mesta, posebno kada su u pitanju radna mesta za socijalno ugrožene i nekvalifikovane, čime bi se omogućilo njihovo uključivanje u društvo i rasterećenje sistema socijalne zaštite“, naglasio je ministar Trivan i dodao da je recilažna industrija važan partner, kako bi se zajedničkim delovanjem ojačala svest o značaju zaštite životne sredine i uloge reciklažne industrije kod drugih organa i institucija, ali i u široj javnosti.

Od 2010. godine do danas po osnovu naplate eko taksi država je naplatila 38 milijardi dinara, dok su procene da će se u 2018. godini od ekološke takse napalatiti oko 10,4 milijarde dinara, što pokazuje veliki trend rasta naplate.

U Srbiji danas postoji 2.200 firmi koje se bave sakupljanjem i tretmanom otpada, što je u odnosu na 2009. godinu, kada ih je bilo 200, ogroman napredak. Udruženje reciklera Srbije okuplja najveća preduzeća u oblasti tretmana posebnih tokova otpada i korisnike podsticajnih sredstava od kojih 18 zapošljava 1051 radnika. Preduzeća koja se bave sakupljanjem i transportom, zajedno sa individualnim sakupljačima, ukupno zapošljavaju više od 14 000 radnika, uz realne procene da se taj broj poveća za 10000 u sledeće 3 godine. Cilj udruženja je da se kroz zajedničke aktivnosti zaštite interesi reciklera i sakupljača, promovišu načela zaštite životne sredine, ali i da se kroz partnerski dijalog sa Vladom Republike Srbije nastavi razvoj reciklažne industrije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *