Bačka Topola

Učimo o prirodi i kroz sekcije i kroz projekte

Učenici Osnovne škole „Nikola Tesla” iz Bačke Topole uključili su se u aktivnosti Ekološkog društva „Arkus”, u akciju Evropski vikend posmatranja ptica, gde se svakog prvog vikenda oktobra učenici upoznavali s vrstama koje žive u ovim krajevima, koje se sele ili ovde provode zimu. Ranijih godina bio je organizovan jesenji kamp prstenovanja ptica krajem septembra, u kojem su se učesnici i posetioci kampa upoznali sa metodom i značajem prstenovanja ptica, i terenskim radom ornitologa. Tokom ornitoloških aktivnosti učesnici su se upoznavali i sa celokupnom prirodom, prirodnim vrednostima Bačke Topole, lesnih dolina i okoline Bačkotopolskog jezera. Posebno botanika, entomologija i arahnologija su oblasti sa kojima su se bavili. Tokom jeseni arahnološka sekcija je pratila populacije velikih vučjih paukova u gradu i njegovoj okolini. Krajem zime i početkom proleća učenici su posećivali seriju predavanja pod nazivom Bačkotopolske zimske večeri, ranije muzejske večeri. Na ovim pedavanjima za učenike koji su birali „Čuvare prirode” značajna su bila predavanja u vezi sa prirodom, biodiverzitetom, zaštitom prirode, održivim razvojem…
U proleće standardno su postojale dve akcije na kojima su učestvovali učenici – „Šafran-tura” i „Noć slavuja”, ovim akcijama je dodat izlet „U potrazi za gorocvetom” i dan posmatranja leptira.
Učenici su ranijih generacija pratili i projekte zaštite kukuvije i modrovrane, i učestvovali od 2016. u projektu koji je potekao sa Pečujskog fakulteta, a koji se bavi praćenjem i proučavanjem klimatskih promena i njegovog efekta na živi svet, kroz primer visibabe pod nazivom „Galanthus 2020”.
Svoja istraživanja i radove učenici su prikazali i na susretu Mladih istraživača Vojvodine koje je 2022. organizovano po sedmi put. Pre toga učenici su učestvovali na takmičenju mladih istraživača pod nazivom TUDOK (takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola Karpatskog basena na mađarskom jeziku).
Učenici selektivno prikupljaju otpad, papir, plastiku, čepove i baterije. Baterije se odlažu u ekološkom društvu.
Akoš Harkai

Пројекат „Зелени пут Општине Бачка Топoла” финансира се из буџета Општине Бачка Топола.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *