Bačka Topola

Jedinstven spoj ravničarske tradicije i prirode

Bačka Topola nalazi se na padinama Telečkih brežuljaka, u dolini reke Krivaje, na 69 km od Novog Sada, a 32 km od Subotice. Graniči se sa više opština – na severu se graniči sa Opštinom Subotica, na severoistoku sa Sentom, na istoku sa Adom, na jugoistoku je Opština Bečej, na jugu Mali Iđoš, na jugozapadu je Opština Kula, a na zapadu Sombor.
Još od 1462. godine ovo područje je feudalno imanje, a u 16. veku veće naseljeno mesto koje kasnije naseljavaju Srbi, Mađari, Slovaci, Hrvati, Rusini, Crnogorci i drugi. Od 1873. godine, kada je uvedena železnička pruga Subotica – Novi Sad, Bačka Topola se ekonomski brže razvija. To je raskrsnica za šest pravaca u području srednje i severne Bačke. Na poslednjem popisu 2011. godine, Opština Bačka Topola imala je ukupno 33.268 stanovnika.
U Bačkoj Topoli su značajne građevine s karakteristikama baroknog stila, a katolička crkva (1905) je u pseudogotskom stilu (toranj visok 74 m). U Bačkoj Topoli su razvijeni zanatstvo i trgovina, zatim industrija nameštaja, metalnih proizvoda i testenine, mlinarstvo i drugo.
Na 13 km od Bačke Topole je Poljoprivredno-turistički kombinat „Panonija”, a duplo bliže, u pravcu Subotice, nalazi se poljoprivredno dobro „Zobnatica” s čuvenom ergelom konja, osnovanom osnovana 1750. godine.
Opština Bačka Topola obuhvata 23 naseljena mesta, i to Pačir, Stara Moravica, Bački Sokolac, Tomislavci, Karađorđevo, Mali Beograd, Zobnatica, Mićunovo, Novo Orahovo, Obornjača, Kavilo, Svetićevo, Pobeda, Gunaroš, Bagremovo, Bogaroš, Njegoševo, Bačka Topola, Bajša, Panonija, Srednji Salaš, Gornja Rogatica, Krivaja, Duboka. Svako od ovih mesta ima svoje specifičnosti i jedinstven ravničarski šarm, istovremeno predstavljajući pravi primer multikulturalnosti i multietničnosti. Rimokatolička crkva, Srpska pravoslavna crkva, Reformatorska crkva i parohijska kuća, kao i Mađarska reformatorska crkva najbolji su primeri bogatog kulturno-istorijskog nasleđa ovog područja. Posebna atrakcija je poseta Kolarsko-kovačkoj radionici, gde, zahvaljujući neverovatnom zanatskom umeću kolara i kovača, nastaje poseban tip zaprežnih kola – topolska kočija.
Zavičajna kuća je svojevrsni muzej koji posetioce vodi na putovanje kroz vreme i na zadivljujuć način predstavlja tradicionalnu kulturu bačkotopolaca. Zavičajna kuća u Bačkoj Topoli je sagrađena 1843. godine, sa zidovima od naboja i pokrivena je trskom. Uloga kuće je da prikaže tradicionalnu arhitekturu ovdašnjih ljudi počev od detaljnih formi do životnog prostora. Radi se o tipičnoj panonskoj trodelnoj kući. Uređena je nemeštajem sa kraja 19. i početka 20. veka. Nalazi se na originalnom mestu gde je i napravljena. To je bila gazdinska kuća čiji su vlasnici gazdovali na četrdeset jutara zemlje. Kuća je otvorena za posetioce. Ovo je pravi primer gazdinske kuće u kojoj bi se i danas moglo živeti.
Na teritoriji Bačke Topole krajem 19. veka su funkcionisale četiri vetrenjače, ali do današnjeg dana preostala je samo jedna. Bačkotopolska vetrenjača spada u porodicu tipičnih vojvođanskih vetrenjača sa četiri etaže. Krajem 80-ih godina je sa originalne lokacije izmeštena na obalu jezera. Od 1987. godine otvorena je kao muzej i spomenik mlinskoj industriji, ali trenutno ne radi. Posete se unapred najavljuju, a objedinjena cena ulaznice za Zavičajnu kuću i Kovačko-kolasku radionicu iznosi 150 dinara.
U mestu Pačir nalazi se, sada već poznato, jezero roze boje. Jezerska voda je slana, sa sadržajem joda, broma, litijuma i sumpora. Da se podsetimo, rukovodioci Mesne zajednice „Pačir”, u želji da ožive svoje mesto, pokrenuli su 2006. godine inicijativu za izgradnju banje u Pačiru. Novac za bušenje bunara dobili su iste godine i tada je izbušen bunar. Prilikom bušenja utvrđeno je da je voda slana.
Od 2008. do 2010. godine Mesna zajednica „Pačir” je iz sopstvenih sredstava izgradila banju. Pačirska banja ima jezero površine 2.000 kvadratnih metara, a od 2018. godine ima i zatvoreni deo. Tada su otvorena dva bazena u zatvorenom prostoru, te su čari uživanja u lekovitoj pačirskoj vodi posetiocima dostupna i zimi. Temperatura vode u ovim bazenima je 31-33 stepena Celzijusa. Topla voda u Pačiru dolazi sa 1.400 metara dubine i slana je, što čini odlazak u ovu banju jedinstvenim iskustvom.
Posetiocima se nudi turističko jahanje, škola jahanja, vožnja fijakerom. Uz ergelu je smešten i hipodrom s natkrivenim manježom. Gosti mogu da posete i jedinstveni muzej konjarstva izgrađen u obliku kopita i nekadašnji kaštel porodice Terlei koji je danas preuređen u hotel. Pored hotela Kaštel koji je kulturno dobro na Zobnatici se nalazi i hotel Miznah sa četiri zvezdice koji poseduje kongresni centar i spa centar.
Zobnatičko jezero je formirano 1976. godine u dolini rečice Krivaje sa površinom od 226 ha i dužinom oko pet kilometara. U zadnjih nekoliko godina jezero postaje pravi turistički biser Bačke Topole, pogotovo u letnjem periodu. Posetioce čekaju izgrađen štrand, sportski tereni i kafići. Uređena plaža ima i prirodnu hladovinu.
Jezero je deo Parka prirode „Bačkotopolske doline”.

Пројекат „Зелени пут Општине Бачка Топoла” финансира се из буџета Општине Бачка Топола.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *