Projekti, Zelena ekonomija

U Subotici zaokružen proces primarne separacije

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine zaključio je sa Gradom Suboticom i opštinama Bačka Topola, Senta, Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac ugovore o davanju na korišćenje opreme za sakupljanje i reciklažu otpada – kanti i kontejnera za komunalni otpad. Ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava potpisao je pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg.
Grad Subotica dobiće 17.230 plavih kanti, zapremine 120 litara, i 35 zelenih kontejnera, zapremine 1.100 litara. S druge strane, lokalne samouprave koje gravitiraju prema Deponiji potpisale su ugovore za nedostajuće zelene kante za sakupljanje mešovitog komunalnog otpada, zapremine 120 litara, kao i deo kontejnera.
„Dodelom plavih kanti za suvi otpad u Subotici smo zaokružili proces primarne separacije, budući da je prošle godine Grad dobio i zelene kante za mešoviti komunalni otpad koji se u ovom trenutku ne koristi kao reciklabilni”, rekao je Erceg i dodao da će se na taj način pospešiti rad Regionalne deponije, podići stepen iskorišćenosti otpada, te ispuniti i obaveze koje slede iz Poglavlja 27.
Sekretar je najavio da će do kraja godine i za ostale lokalne samouprave u tom regionu biti obezbeđene plave kante od 120 litara.
„U ovom regionu, koji je prvi ishodovao integrisanu dozvolu po svim standardima i pratećim sadržajima, uvođenjem linije za separaciju otpada, biće uvedena i primarna separacija, koju do sada nismo imali, osim reciklažnih ostrva“, rekao je Erceg.
On je najavio da će sledeće godine početi izgradnja novih regionalnih sistema za upravljanje komunalnim otpadom na teritoriji Vojvodine. U budžetu za 2024. godinu biće planirana sredstva za kupovinu kamiona auto-smećara, čime će se dodatno pomoći opštinama i javnim preduzećima u nabavci opreme.
Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je da će taj grad dobijanjem ove opreme uvesti nove korisnike u sistem prikupljanja komunalnog otpada.
„Imaćemo kvalitetniju zaštitu životne sredine, veći komunalni red i lakše odnošenje komunalnog otpada“, izjavio je Bakić. Gradonačelnik je podsetio na to da je Regionalna deponija nakon dobijenih upotrebnih i vodnih dozvola, početkom novembra 2022. godine od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine dobila i integrisanu dozvolu čime je stekla mogućnost da pored komunalnog otpada upravlja i industrijskim neopasnim otpadom. To znači da će i u narednih deset godina Regionalna deponija moći da prikuplja industrijski otpad, da sarađuje sa industrijom i sklapa poslove sa trećim licima.
Bakić je naglasio da uskoro sledi rekonstrukcija i proširenje Bikovačkog puta, investicija od 450 miliona dinara.
„To će pored kvalitetnijeg i bezbednijeg saobraćaja, omogućiti i lakši transport komunalnog i industrijskog neopasnog otpada od grada do Regionalne deponije“, naveo je Bakić.
Takođe, uručeni su i ugovori predstavnicima lokalnih samouprava sa teritorije AP Vojvodine za realizaciju projekata u oblasti rešavanja problema neadekvatnog odlaganja otpada – sanacije i rekultivacije divljih deponija i degradiranih površina. Vrednost ovih ugovora je 80 miliona dinara, a sekretar Erceg naveo je da će ova finansijska podrška biti usmerena za realizaciju projekata u šest lokalnih samouprava u Vojvodini.
„Ugovore za podršku usmerenu na projektne aktivnosti za uklanjanje divljih deponija dodeljujemo predstavnicima gradova – Zrenjanin i Kikinda, i opštinama – Ruma, Žitište, Nova Crnja i Titel. Mi u Vojvodini imamo više stotina divljih deponija, ali je važno da smo u poslednjih nekoliko godina uspeli da adekvatnom brigom i uspostavljanjem regionalnog sistema za upravljanje komunalnim otpadom, te uvođenjem nove opreme za sakupljanje postignemo napredak i dovedemo do njihovog smanjenja i sprečavanja nastanka novih“, istakao je Erceg.
Resorni sekretar je podsetio na to da je pokrajinskim budžetom za ovu godinu i njegovim rebalansom za rešavanje neadekvatnog odlaganja otpada i nabavku neophodne opreme u toj oblasti opredeljeno preko pola milijarde dinara.
„Danas smo po javnom konkursu dodelili sredstva za nastavak podrške uspostavljanju regionalnog sistema za upravljanje otpadom u našoj pokrajini, a trenutno se sprovodi i konkurs u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu u ovoj oblasti čija je ukupna vrednost 300 miliona dinara. To je i pokazatelj da Pokrajinska vlada intenzivno ulaže u ovu oblast, koja pogotovo u letnjem periodu predstavlja najvećeg zagađivača sredine. Reč je o deponijama koje ne ispunjavaju standarde definisane domaćim propisima, a ni prema kriterijumima Evropske unije“, ukazao je Erceg. On je naglasio da je namera Sekretarijata da se ovim konkursom smanji broj područja koja su potencijalni zagađivači životne sredine u našoj pokrajini u cilju unapređenja kvaliteta života stanovništva, smanjenja rizika po javno zdravlje, te podrške ruralnom razvoju.

Tekstovi u rubrici „Zelena ekonomija” nastali su u okviru projekta „Zelenom ekonomijom do većeg privrednog razvoja i očuvane životne sredine” koji je podržao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *