Ekološki promoteri grada - Srbobran

U Srbobranu održan 12. Eko kamp „Budi eko fin“

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Bisertradicionalno je organizovalo je u Srbobranu 12. Eko kamp Budi eko fin“.

Tokom pet dana kampa kroz otvoreni prostor kraj srbobranskog stadiona, šumu i sportske terene, prošlo je više stotina dece i odraslih, štićenika Bisera” i sličnih udruženja iz okruženja, ali i iz drugih društava i organizacija. Vreme i programe za polaznike kampa osmišljavali su brojni volonteri i stručna lica koja se svakodnevno bave problemima socijalizacije ove društvene grupe.

Decu koja su se svakodnevno družila u šumi na Vašarištu, kraj fudbalskog stadiona, posetili su Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran, i dr Ilija Gazepov, član Opštinskog veća zadužen za zdravstvo.

Jednočasovna poseta, oslobođena bilo kakve protokolarnosti, protekla je u razgovorima o tome kako suštinski pomoći deci sa posebnim potrebama, kako obezbediti da stručna lica svakodnevno rade sa njima i kako celo društvo učiniti osetljivim na potrebe osoba okupljenih u Biseru.

– Lokalna samouprava podržavaBiser jer ova organizacija kroz svoj humanitarni rad podržava i brine se o licima sa posebnim potrebama, one koji bi bili nezaštićeni da nema ove organizacije, rekao je Radivoj Paroški, predsednik opštine Srbobran i kazao da daje svaku pohvalu i čast volonterima Bisera na trudu i radu, veoma su angažovani, stižu da pored osnovnih obaveza, konkurišu na razne konkurse republičkih i pokrajinskih fondova i institucija, i mogu slobodno da kažem da su jedna od boljih organizacija ove vrste kod nas.

Prema rečima predsednika opštine Srbobran, lokalna samouprava je ove godine izdvojila značajna sredstva za socijalna davanja, a kada se govori konkretno oBiseru, do sada je izdvojeno 6,8 miliona dinara za projekte u kojim je organizacija učestvovala, posebno izdvojivši rad na uspostavljanju celodnevnog boravka za lica ometena u razvoju, što je bila kapitalna odlukaBisera i opštine Srbobran.

– Lepo je videti zadovoljstvo dece koja borave na kampu, njihove osmehe, igru i druženje. Raduje me što vidim da su u kampu zajedno sva deca, ne samo deca sa posebnim potrebama, nego i njihovi drugari iz drugih organizacija i svi zainteresovani. Tako padaju predrasude koje su nekada bile izražene, a danas su deo prošlosti.

Srbobran ima pravi odnos prema licima kojima je potrebna posebna pomoć i to dokazuje ovaj 12. Eko kamp Budi eko fin, istakao je Paroški i zahvalio volonterima koji brinu o deci.

Poslednjeg dana kampaBiseraše su posetili članovi Društva za borbu protiv šećerne bolesti Plavi krug i zaposleni u Domu zdravlja Dr Đorđe Badtić, koji su i ovom prilikom obavili brojne preventivne preglede učesnika kampa.

Za dva sata prekonstrolisano je više od 100 mališana kojima je merena telesna visina i težina, krvni pritisak i nivo šećera u krvi, procenat masnoća i drugi zdravstveni parametri.

Druženje sa Biserašima“ je naša tradicionalna i redovna aktivnost u kojoj kontrolišemo osnovne zdravstvene parametre i vršimo osnovne antropološke preglede. Usput delimo i edukativni materijal i promovišemo zdrave stilove života i fizičku aktivnost, jedini pravi preventivni put ka dobrom zdravlju, ali i kao terapijsku meru, kaže dr Ilija Gazepov, predsednik Plavog kruga i član Opštinskog veća Srbobrana zadužen za zdravstvo i dodaje da bez fizičke aktivnosti nema ni preventive ni lečenja dijabetesa, i Plavi krug i Dom zdravlja daju punu podršku aktivnostima Bisera.

Znamo koliko je značaj ovog udruženja za populaciju kojom se bave i mi imamo zajednički zadatak da tim osobama budemo od pomoći. Biser sve čini da ovu decu učini fizički aktivnim, iako kao društvo oni nemaju najadekvatnije uslove za tako nešto, i upravo zato lokalna samouprava pruža podršku udruženju u svim njihovim projektima, ističe dr Gazepov On se nada da će uskoro biti trajno rešen prostor za kvalitetan rad ovog udruženja.

Ono kako stručnjaci ovog udruženja rade sa decom je zadovoljstvo za sve nas, kako ih edukuju i pomažu im da postanu što samostalnija, i divim se entuzijazmu tih mladih ljudi. Uspeh ovakvih projekata donosi i rešavanje drugih aspekata problema – socijalnog, zdravstvenog, ekonomskog. I dalje ćemo podržavati, i Plavi krug i Dom zdravlja, sve aktivnosti Bisera“ jer su ova deca deo nas. Ovakve akcije treba da traju celo leto, one su najbolji način da svi oni uključe u društvene tokove, a korist je mnogostruka – njihovo dobro zdravlje, njihov socijalni identitet, njihova edukacija, manje problema za lokalnu samoupravu, manje problema za porodice koje brinu o njima”, zaključio je dr Ilija Gazepov, predsednik Plavog kruga i član Opštinskog veća Srbobrana zadužen za zdravstvo.

Svih pet dana kampa sa decom iz Bisera boravila je i radila Danka Đurić, defektologinja iz Novog Sada.

– Dani kampa protekli su odlično. Naš opšti cilj bio je da polaznici upoznaju prirodu koja ih okružuje i da razviju svest kako treba zaštititi životni prostor, što je ostvareno, dok su specifični ciljevi realizovani kroz radionice, a to su bili razvijanje psiho-fizičkih sposobnosti i promena stavova o osobama sa invaliditetom i o drugim marginalizovanim društvenim grupama. Uz profesionalne rezultate koje nose ovakve akcije, za mene je ovo bilo divno iskustvo, nedavno sam završila fakultet i ovo mi je prvi posao, prvi kamp inkluzivne prirode, koju sam do sada viđala samo u školi. Priroda je idealno mesto za inkluziju, ovo je idealan sistem da se tako nešto ostvari, i volela bih dase akcija ponovi i sledeće godine. Ali sa još više učesnika i još više volontera”, rekla je Danka Đurić.

Milisav PAJEVIĆ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *