Najave događaja

„Green movie“ na festivalu Nišvil 2017

Beograd, 04.08.2017. – Zavod za zaštitu prirode Srbije i Nišvil pokreću novu festivalsku celinu – Festival spotova o prirodi „Green movie”, koji će biti održan tokom trajanja festivala od 10. do 13. avgusta 2017. godine na Movie stage 77 u Niškoj tvrđavi.

Svakog festivalskog dana biće emitovani spotovi o prirodi, u periodu od 21 do 22 časa na Movie stage 77.

Spotovi traju do pet minuta i prikazuju:

zaštićeno područje
akciju ili kampanju za unapređenje prirode
akciju zaštite divljih biljnih i životinjskih vrsta

Svakog dana publika (posetioci Nišvila) glasaće za spot koji im se najviše svideo, dok će ukupni pobednički spot odabrati stručni žiri. Za posetioce Nišvila koji budu glasali za najbolji spot prirode dana obezbeđene su prigodne nagrade na temu prirode Srbije.

Cilj organizacije Festivala spotova o prirodi u okviru Nišvila jeste širenje svesti, kako domaće tako i svetske javnosti o lepotama i značaju prirode Srbije kako bi se odlučili za posetu i obilazak naših prirodnih dobara. Takođe, i da se motivišu svi akteri u zaštiti i promociji prirode da jedinstvenost određenog područja prikažu javnosti kroz formu spota koji pruža informativnost kroz umetničku kreativnost autora.

Budući da se ove godine Festival „Green movie“ uvodi u zvaničan program Nišvila, imaće pre svega promotivni karakter, gde nam je osnovni cilj da promovišemo prirodne lepote Srbije i značaj zaštite prirode.

Zavod za zaštitu prirode Srbije tokom Nišvila organizovaće još dve programske celine:

„Green zone“ (u gornjem delu tvrđave uz „Pašin konak“ – u blizini „gradske bašte“), gde će se odvijati izložbene postavke, demonstracije akcija i biti predstavljeni i postavljeni različiti 3D materijali, a kojima se predstavlja priroda Srbije i akcije zaštite priode;

„Info pult za prirodu“, već ustanovljen i prepoznatljiv festivalski prostor na kojem se mogu dobiti informacije o zaštiti prirode i zaštićenim područjima.

Prostor „Info pulta za prirodu“ biće u blizini ulazne kapije Tvrđave, na samom početku festivalske zone. Pored informacija o prirodi Srbije, posetioci će u okviru ovog pulta moći da dobiju informacije o svim akcijama koje se dešavaju na prostoru „Green zone“ i program projekcija Festivala „Green movie“.

Pored predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije, o značaju, lepotama i kako posetiti zaštićena područja sa posetiocima Nišvila, razgovaraće i upravljači specijalnih rezervata prirode Uvac, Jerma i Suva planina, spomenika prirode Resavska pećina, Risovača, Prebreza i Cerjanska pećina, parkova prirode Stara planina, Sićevačka klisura, predela izuzetnih odlika Vlasina i mnogih drugih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *