Najave događaja

Trail Cleaner na Srebrnom jezero – akcija čišćenja u vidu sportske aktivnosti

Dobrovoljna akcija čišćenja Srebrnog jezera kod Velikog Gradišta, ali u novoj formi Trail Cleaner-a, počinje u četvrtak, u 11 časova. Trail Cleaner je pravac entuzijasta koji nastoje da, tokom fizičkih aktivnosti u prirodi, sprovedu i društveno-odgovorni zadatak čišćenja trase koju tom prilikom prolaze.

Ovu akciju organizuju pionir ovog pravca u Srbiji Trail Cleaner Miloš Stanojević i Sportski savez opštine Veliko Gradište uz podršku Opštine Veliko Gradište i projekta „EU za kulturno nasleđe i turzam”.

Akciji Trail Cleaner-a će se priključiti učenici srednje škole „Miloje Vasić” iz Velikog Gradišta, ali je akcija otvorena za sve dobrovoljce koji su raspoloženi da u sklopu rekreacije pomognu pri čišćenju Srebrnog jezera.

Akcija će početi u 11 časova, okupljanjem učesnika na startnoj poziciji kod restorana „Kod Brke”, gde će ih pozdraviti organizatori i predstavnici opštine. Potom će krenuti predviđenom trasom duž šetališta, kroz kamp, potom ka vikend naselju Kalinovac, sve do sportske hale, i nazad do početne pozicije.

Restoran „Srebrno jezero“ i restoran „Kod Brke“ obezbediće obroke za sve učesnike ove ekološke akcije. Oprema za čišćenje – rukavice i vreće za smeća – majice i osveženje biće takođe obezbeđene, a takođe će biti predstavljeni i osnovni principi i pravila koja treba primenjivati u toku Trail Cleaner akcije.

Učesnici će se nakon akcije okupiti kako bi razmenili utiske, a ujedno će im biti predstavljeno šta to sve radi Trail Cleaner i kako svako od nas može doprineti očuvanju prirodne sredine, kao i podizanju svesti o očuvanju iste.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ, je podržao ovu ekološku akciju u cilju podizanja svesti o zaštiti životne sredini i promociji zelenog turizam u region Donjeg Podunavlja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *