Najave događaja

Izašao je novi broj magazina eEkolist

U novom broju magazina eEkolist donosimo tekst o Šestom izveštaju Međunarodnog panela za klimatske promene, što je trenutno najsveobuhvatniji pregled naučnog znanja o klimatskim promenama. Iako u izveštaju piše da još uvek ima nade da možemo ostati u okvirima globalnog rasta temperature od 1,5 oC u odnosu na predindustrijski period, za nas vesti i nisu tako dobre, budući da je Srbija u mediteranskoj regiji, koja će efekte globalnog zagrevanja osećati intenzivno. Ono što dodatno budi zebnju jest što se naši stručnjaci za klimu slažu da neke ozbiljnije akcije nema na vidiku, budući da kasnimo u implementaciji politika i programa, i nemamo potrebnu ambicioznost s usvajanjem ključnih planova i politika koje su neophodne.
Još jedan interesantan tekst je o antropocenu, novom geološkom razdoblju koje je inicizao čovek. Naučnici bi uskoro trebalo da izaberu lokaciju koja sumira trenutnu epohu kada je Homo sapiens ostavio neizbrisiv trag na geologiju naše planete…
Tu su i tekstovi o energetici, kao i analiza Bidenovog zelenog svetla za kontroverzni projekat bušenja nafte na Aljasci.
Evropski sud za ljudska prava (ECHR) prvi put je razmotrio dve istorijske tužbe koje se bave odgovornošču vlasti za klimatske promene i kojom građani od svojih država traže da ih zaštite od tih promena. Odluka suda, koja se očekuje tek u drugoj polovini godine, zapravo je početak rasprave koja će, nadamo se jednom prerasti u ozbiljnu inicijativu i zaživeti. S druge strane, posledice razarajućih ljudskih aktivnosti, uskoro bi u Evropskoj uniji mogle da budu proglašene kažnjivim krivičnim delom, budući da je Evropski parlament usvojio je predlog da se ekocid uvrsti u Direktivu o zaštiti životne sredine kroz krivično pravo.
Magazin „eEkolist” je besplatan elektronski magazin koji izlazi u PDF formatu i do svojih čitalaca stiže putem e-maila. Izlazi dvomesečno. Naše teme su ekologija, zaštita životne sredine, održivi razvoj, zdravi stilovi života, edukacija, građanski aktivizam, industrija, reciklaža… praktično svi društveni, ekonomski i politički aspekti brige o životnoj sredini. Kao „mlađi i moderniji brat” štampanog „Ekolista”, koji izlazi već 12 godina, ovaj magazin nema svoj štampani oblik. Štampano izdanje „Eko list” i „eEkolist” su potpuno različiti mediji i sadržinski se ne poklapaju.

Da biste dobili izdanje, neophodno je da se prijavite na adresu:
redakcija@ekolist.org
Magazin možete da čitate i na Issuu servisu, na adresi:
https://issuu.com/eekolist1/docs/eekolist25_-_web

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *