Ekologija

Održivi razvoj, održivo poslovanje i održiva planeta su naša jedina opcija

Uprkos brojnim dogovorima i sporazumima koji su postignuti na globalnom nivou, a odnose se na zaustavljanje globalnog zagrevanja na 1.5 stepen i proglašavanja 30% teritorije planete Zemlje za zaštićeno područje, podaci pokazuju upravo suprotno. „Pluća planete“ Zemlje polako „odumiru“, a za to smo sami krivi. Sa njima nestaje i ostali, za nas neprocenjivo važan, živi svet.

Svesni ubrzanih klimatskih promena i gubitka biodiverziteta, što je dokumentovano i u WWF-ovom poslednjem Izveštaju o stanju planete, apelujemo na sve donosioce odluka, korporacije i građane da prestanu sa neograničenom upotrebom i zloupotrebom prirodnih resursa koji su na ivici da budu sasvim iscrpljeni i preusmere se na održive izvore energije. 

Dan planete Zemlje je prilika da se osvrnemo na šume – pluća svih nas, zahvaljujući kojima dišemo i i dalje imamo priliku da uživamo, ali i borimo se za zdravu planetu. Nikako ne smemo da zaboravimo i druge resurse koje uzimamo zdravo za gotovo poput vode i vazduha, o kojima WWF Adria itekako brine kroz brojne regionalne projekte. Moramo da promenimo svoj odnos s prirodom – ali treba da sarađujemo.“, ističe Nataša Kalauz, izvršna direktorka WWF Adrije. „Korišćenje obnovljivih izvora energije umesto dosadašnje prakse da se oslanjamo isključivo na fosilna goriva, u ogromnoj meri može da pomogne očuvanju prirodnih resursa, jer ako nema njih nema ni ukupnog živog sveta, a na kraju ni nas“, dodaje Kalauz.

Možda mislimo da je borba za očuvanje prirode i životne sredine malo niže na skali naših prioriteta, ali trebalo bi da budemo svesni da nestanak prirode i živog sveta koji je čini, direktno povezan sa poremećajima u svetskoj privredi kao i pretnjom po opstanak svih nas. WWF Adria vas poziva da posvetite malo vremena očuvanju životne sredine lokalno i na globalnom nivou – našeg jedinog doma.

Održivi razvoj, održivo poslovanje i održiva planeta u svakom smislu tih reči je ono što će nam pomoći da se vratimo životu u skladu sa prirodom i opstanku postojećih biljnih, životinjskih, pa i ljudske vrste!

O WWF-u

WWF je jedna od najvećih nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom, putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje. Više informacija na: www.wwfadria.org/sr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *