Ekologija

Temerin dobija prečistač otpadnih voda

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan sa saradnicima održao je sastanak sa predstavnicima Opštine Temerin koje je predvodio zamenik predsednika opštine Temerin Nikola Ember, povodom realizacije projekta za izgradnju prečistača otpadnih voda, odnosno rešavanja najznačajnijih pitanja zaštite životne sredine u ovoj opštini. Sastanak predstavlja nastavak započete saradnje Ministarstva sa lokalnom samoupravom Temerina na realizaciji ovog projekta, za koji je obezbeđena podrška Pokrajinske vlade.
U Temerinu je u funkciji privremeni prečistač otpadnih voda koji je na granicama iskorišćenosti kapaciteta, zbog čega je lokalna samouprava pokrenula projekat i pripremila projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda čime će trajnije biti rešen taj veliki infrastrukturni problem.
Ministar Trivan je izrazio punu podršku projektu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Temerin i istakao da će Ministarstvo obezbediti veći deo sredstava neophodnih za njegovu realizaciju. „Iako mala opština, Temerin je primer pametne i napredne lokalne samouprave koja s punom odgovornošću i ozbiljnošću rešava pitanja od ključnog značaja za život svojih stanovnika. Posebno su značajni kontinuitet i istrajnost. Vaš dugogodišnji rad na rešavanju ovog pitanja pokazatelj je i drugim opštinama kako bi trebalo razmišljati i rešavati probleme u zaštiti životne sredine“, naglasio je ministar. Oblast voda jedna je od najznačajnijih u zaštiti životne sredine, i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda od najvećeg značaja za bolji kvalitet pijaćih voda i očuvanje vodnog resursa u Srbiji, zbog čega ćemo izgradnjom takvog prečistača u Temerinu biti korak bliže ostvarenju naših zajedničkih ciljeva, dodao je Trivan.
Predstavnici opštine izrazili su zahvalnost na pomoći, ističući da su do sada kucali na brojna vrata koja se nisu otvarala, a sada se desilo da su se vrata odmah otvorila, i po prvi put projekat zajednički podržan, rekli su.
Realizacijom projekta, žitelji Temerina dobiće prečistač otpadnih voda I faza od 18000 ES (ekvivalent stanovnika), znatno većeg kapaciteta u odnosu na sadašnji od 2400 ES, čime će biti unapređeni sanitarni uslovi i život građana, u skladu sa evropskim i svetskim standardima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *