Ekologija

Svetski dan vlažnih područja: U poslednjih 50 godina nestalo je čak 35% svetskih močvara

Svetski dan vlažnih područja, koji se obeležava svake godine 2. februara, ima za cilj podizanje globalne svesti o vitalnoj ulozi močvara za ljude i planetu. Ovaj dan obeležava i datum usvajanja Konvencije o vlažnim područjima 2. februara 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru.
Gotovo 90% svetskih močvara degradirano je od 1700-ih godina, a močvare gubimo tri puta brže od šuma. Ipak, močvare su kritično važni ekosistemi koji doprinose biodiverzitetu, ublažavanju klimatskih promena i prilagođavanju na novonastale situacije, dostupnosti slatke vode, svetskim ekonomijama i još mnogo toga. Ekološke usluge močvarnih staništa doprinose 47,4 triliona dolara godišnje ljudskom zdravlju, sreći i sigurnosti.
Neophodno je da hitno podignemo nacionalnu i globalnu svest o močvarama kako bismo preokrenuli njihov brzi gubitak i podstakli akcije za njihovo očuvanje i obnovu. Svetski dan močvara je idealno vreme za povećanje razumevanja ljudi o ovim kritično važnim ekosistemima. Ovogodišnja tema je „Vreme je za obnovu močvarnih staništa“, koja naglašava hitnu potrebu očuvanje i unapređenje vlažnih staništa bude prioritet.
Dr Musonda Mumba, generalna sekretarka Konvencije o močvarama, istakla je da je u poslednjih 50 godina nestalo je čak 35% svetskih močvara. „Do danas je gotovo 90 posto svetskih močvara degradirano ili izgubljeno. Vlažna područja gubimo tri puta brže od šuma. Hitno je podići globalnu svijest o močvarama kako bi se zaustavio i poništio njihov brzi gubitak i potaknule akcije za obnovu i očuvanje ovih vitalnih ekosistema”, istakla je ona.
Povodom Svetskog dana močvara 2023. Konvencija poručuje građanima, organizacijama i donosiocima poručuje da preduzmetu akciju na tri specifična načina:
– Svesnim izborima za minimiziranje vlastitog uticaja na močvare
– Edukacija i aktiviranje drugih da se uključe u obnovu močvara
– Akcije i učešće u naporima za obnovu močvara na lokalnom nivou
Vlade i drugi učesnici su ključni akteri u osiguravanju da se akcije obnove močvara sprovode na terenu. Tri akcije koje mogu potaknuti ove napore restauracije uključuju:
– Izrada nacionalnog inventara močvara
– Postavljanje specifičnih ciljeva za obnovu močvara
– Promovisanje mudre upotrebe i dobre prakse upravljanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *