Ekologija

Mini projekat recikliranja u pilot školi Gimnazija „Josif Pančić“ Bajina Bašta

Velike promene po pitanju zaštite životne sredine u svetu zahtevaju pre svega male korake koje moramo napraviti u našoj neposrednoj okolini, bilo da je u našem selu ili gradu. Ako bolje sagledamo sve dimenzije u cilju zaštite čovekove okoline, vidimo da moramo prvo krenuti od reformisanja trenutnog obrazovnog sistema, kako bi sadašnje i buduće generacije mladih bile upoznate sa terminologijom koja se tiče ekologije.

Jedan od ciljeva projekta Opštine sa nula otpada jeste upravo da učenicima i profesorima u 6 pilot škola pomogne u sagledavanju otpada iz drugačije perspektive, kroz upoznavanje sa novom terminologijom poput cirkularne ekonomije i koncepta nula otpada. Tako su, novo polugodište, učenici Gimnazije „Josif Pančić“ u Bajinoj Bašti započeli realizacijom radionice Mini projekat recikliranja, jednom od nekoliko aktivnosti projekta Opštine sa nula otpada koje su usmerene na rad sa školama.

U četvrtak i petak 19. i 20. januara 2023. godine, Inženjeri zaštite životne sredine su održali teorijski i praktični deo radionice, uz podršku nastavnog osoblja pilot škole. Na teorijskom delu radionice u četvrtak, Nikola Gluvaković i Saša Lekić ispred projekta Opštine sa nula otpada, upoznali su učenike i profesore Gimnazije sa svrhom i ciljevima projekta, te održali predavanja na teme o reciklaži, cirkularnoj ekonomiji, konceptu nula otpada i zelenom preduzetništvu. Ideja je bila da se učesnicima skrene pažnja na nove principe u oblasti upravljanja otpadom, održivi razvoj i zaštitu životne sredine, te mogućnostima koje donose nove tehnologije i nauka kako bi u budućnosti omogućili ponovnu upotrebu otpada i zeleniji napredak društva u Srbiji. Pored pomenutih terminologija i njihovih objašnjenja, učesnicima je takođe skrenuta pažnja na pozitivne primere preduzeća u Srbiji koji se već uveliko bave novim praksama iz domena cirkularne ekonomije, kako bi oni možda jednog dana došli na ideju o pokretanju sopstvenog zelenog preduzetništva.

U petak su predstavnici Inženjera, zajedno sa predstavnicima kompanije Polyhedra d.o.o. Beograd, predstavili učesnicima radionice upotrebu i pravilnu primenu opreme nabavljene za praktičnu nastavu. Oprema, koju je Gimnazija „Josif Pančić“ dobila kroz projekat Opštine sa nula otpada, obuvata injektor i šreder. Svrha ove opreme je da učenici i nastavno osoblje škole steknu drugačiji pogled na plastični otpad kojeg ima u izobilju, odnosno da uvide da takav otpad može imati i novu materijalnu vrednost. Korišćenjem šredera, plastični otpad (u ovom slučaju se koriste čepovi od flaša jer sadrže najviše HDPE plastike) se usitnjava na sitne granule, koje se potom stavljaju u cev injektora. Injektor na visokoj temperaturi topi plastične granulate do izvesne mere i kao rezultat toga se dobija pasta koja se sipa u kalupe nakon čega nastaju potpuno novi proizvodi.

Na ovaj način se može smanjiti količina plastike koja završava na deponijama, pa i u prirodi, tako što se mogu dobijati novi proizvodi u drugačijem obliku uz pomoć reciklirane plastike.

Projekat Opštine sa nula otpada finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom. Kroz primenu zajedničkih akcija baziranih na principima nula otpada i cirkularne ekonomije, projekat zajedno implementiraju Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH) i Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada (Srbija). Projektom se nastoji ojačati održivi razvoj u preko 90 jedinica lokalne samouprave prekograničnog područja Srbija – BiH. Implementacija je započela 1. marta 2021. godine, a trajaće 24 meseca. Telo za ugovaranje projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije (CFCU). Ukupni budžet projekta je 413.608,44 EUR, od čega je Evropska unija obezbedila 351.567,17 EUR bespovratnih sredstava.

Uz slogan Brojimo do nula, u okviru projekta je pokrenuta kampanja na društvenim mrežama Facebook i LinkedIn koja ima za cilj jačanje javne svesti u prekograničnom području. Da redovno primate obaveštenja o realizaciji projektnih aktivnosti i postignutim rezultatima, pretplatite se na projektni bilten.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *