Ekologija

Zeleno i održivo poslovanje na skandinavski način

U Naučno-tehnološkom parku Niš završena je konferencija „Nordijsko-srpsko partnerstvo za zeleno poslovanje i industrijske procese“ pod pokroviteljstvom ambasade Finske, a u zajedničkoj organizaciji sa ambasadama Danske, Norveške i Švedske u Srbiji. Na konferenciji je razgovarano o zelenom i održivom poslovanju, o tome kako poboljšati proizvodne procese, uključiti principe cirkularne ekonomije, digitalizovati poslovanje i istovremeno povećati produktivnost i efikasnost, a trošiti manje resursa. Ovo je četvrta, ujedno poslednja konferencija koja je organizovana u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju“ koju zajednički realizuju nordijske ambasade u Srbiji.

Aleksander Pejre Dutrej, zamenik ambasadora Švedske, Milan Ranđelović, direktor NTP  Niš, Kimo Lahdevirta, ambasador Finske i Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša
Aleksander Pejre Dutrej, zamenik ambasadora Švedske, Milan Ranđelović, direktor NTP Niš, Kimo Lahdevirta, ambasador Finske i Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

Otvaranju konferencije prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, poslovnih udruženja, akademske zajednice, kao i ambasadori Finske Kimmo Lähdevirta i Norveške Jørn Eugen Gjelstad.
„Proizvodna industrija u Srbiji treba da uvede nova rešenja kako bi unapredila svoju efikasnost, ekološku održivost i bila konkurentna na evropskom i globalnom nivou. Efikasnost je ključna, jer troškovi rada i energije rastu, a potražnja za održivim proizvodima i rešenjima će vremenom biti sve veća. Potrebna je neodložna akcija i promena pristupa lokalnih kompanija”, istakao je finski ambasador Kimo Lahdevirta otvarajući konferenciju u Nišu.
„Izuzetna je čast da ugostimo nordijske ambasadore u Srbiji i eksperte iz ovih zemalja na čijim iskustvima možemo mnogo da naučimo. Ova konferencija je odlična prilika da podignemo svest naših kompanija o zelenoj tranziciji kao šansi za razvoj novih startapova, ali i za razvoj inovacija i startap ekosistema. Srbija je pretrpela ogromne reforme u strukturi privrede i najveći broj sadašnjih investitora, kao i sve veći broj tehnoloških kompanija, doprinosi zelenoj tranziciji. Zajednica Naučno tehnološkog parka Niš trenutno broji preko 50 viskotehnoloških kompanija uglavnom vezanih za IT. Prepoznali smo šansu za razvoj zajednice i novih kompanija u CleanTech oblasti, pokrenuli inicijative poput članstva u EIT Climate KIC, razvoju i implementaciji Zelene startap škole, hakatona za rešavanje problema iz ove oblasti u cilju daljeg napretka”, rekao je direktor Naučno tehnološkog parka Niš Milan Ranđelović.
“Za Niš je jako važno iskustvo koje nordijske zemlje donose pre svega Srbiji koja je na putu ka Evropskoj Uniji. S obzirom na to da imamo toliko obnovljivih izvora energije, a zapravo nismo uspeli da ih iskoristimo, poput geotermalne energije, energije sunca i vetra u ovom delu Srbije, mislim da nordijski primeri dobre prakse i te kako mogu da nam pomognu. Tim pre što Švedska sada predsedava EU, i mislim da u narednih šest meseci imamo zaista dobru šansu da iskoristimo, i naravno, njihovu mogućnost da nama u svemu tome pomognu. Važno je reći da smo pre godinu i po dana govorili o tome kako bi u Nišu trebalo da krene izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Sada već možemo da se pohvalimo tom veoma vrednom investicijom, koja se finansira iz sredstava EU, od 85 miliona evra, jer se uveliko rade kolektori i bićemo jedan od gradova u Srbiji koji prečišćava vodu”, izjavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.
Posle pozdravnih govora, u okviru konferencije, održane su dve panel diskusije sa nordijskim i domaćim stručnjacima iz oblasti zelenog poslovanja. Prva diskusija pod nazivom „Zelena tranzicija i trendovi – Nordijska iskustva i lokalne prakse” okupila je predstavnike lokalne samouprave, naučne i poslovne zajednice: Milan Ranđelović, direktor Naučno tehnološkog parka Niš, Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Niš, i Ninoslava Zvicer, EHS menadžer, Grundfos; koji su u razgovoru sa stručnjakom iz Finske, Tonijem Matilom (Toni Mattila), rukovodiocem programa održive proizvodnje, Business Finland, razmenili iskustva i znanja iz oblasti zelene tranzicije. Na drugom panelu koji je za temu imao „Zeleno poslovanje – Finska iskustva i lokalne prakse” predstavnici finskih kompanija (Danijela Ošap, direktorka za kvalitet, ekologiju, razvoj i kontinualna unapređenja, Fabrika kartona Umka/KappaStar Group, Ivana Đoković, direktorka poslovne jedinice, Lindström Srbija, Marijana Pokorni, tehnički savetnik, Valmet Srbija) predstavili su svoja iskustva i najbolju praksu u zelenom poslovanju. Konferencija je zaključena završnim izlaganjem norveškog ambasadora Jerna Eugena Jelstada.

O projektu
Cilj inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju” i održanih konferencija jeste podizanje svesti ključnih lokalnih partnera o važnosti zelene tranzicije, kao i prenošenje nordijskih iskustava i znanja u ovoj oblasti. Zelena tranzicija je odlična prilika za nove investicije, otvaranje novih radnih mesta i jačanje lokalnog tržišta i poslovanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *