Ekologija

Svetski dan šuma, a šuma sve manje

Srbija trenutno ima oko 30 odsto površine pod šumom, a nacionalnom Strategijom pošumljavanja teži se da taj procenat bude povećan na oko 42 odsto do 2050. godine, saopštio je Zavod za zaštitu prirode povodom Međunarodnog dana šuma, 21. marta.
Prema podacima iz 2009. godine, Srbija ima 2.254.000 hektara pod šumom, odnosno 29,1 teritorije, a od te površine, državne šume zauzimaju 53 odsto. U šumama Srbije prisutno je 49 vrsta drveća, od čega je 40 lišćarskih, a devet četinarskih, navedeno je u saopštenju.
Direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandar Dragišić izjavio je da je danas, u statusu netaknutih šumskih ekosistema zaštićeno više od 30 strogih rezervata prirode, a površina šuma pod zaštitom uskoro će biti znatno povećana proglašenjem za zaštićena područja parkova prirode „Kučaj-Beljanica“ i „Mojstirsko-Draške planine“.
Kao područja sa najvećom šumovitošću ističu se Park prirode Golija, Nacionalni park Tara, Park prirode Stara planina, Specijalni rezervat prirode Goč-Gvozdac, Park prirode Stolovi i mnogi drugi, naveo je Dragišić i podsetio da su prva zaštićena područja u Srbiji Strogi rezervati prirode Felješana i Mustafa na teritoriji opštine Majdanpek.
Srbija je sve do polovine 19. veka bila obrasla gustim, neprohodnim šumama koje su prekrivale, prema nekim procenama, oko 80 njene teritorije, ali je uništavanje šuma u Srbiji uzelo toliko maha da se već tada shvatao značaj održavanja i obnavljanja šuma i 1891. godine je donet Zakon o šumama, podseća se u saopštenju.
Po međunarodno prihvaćenoj definiciji, šume u Srbiji su podeljene u tri kategorije: bez prisutnih intervencija čoveka (prašume) koje pokrivaju minimalnu površinu od 0,1 odsto (1.200 hektara), najviše je polu-prirodne šume koja pokriva 92,1 odsto ukupne šumske površine, a 7,8 odsto su veštački podignute šume i plantaže mekih lišćara.
Međunarodni dan šuma ustanovljen je 1971. godine na 23. zasedanju Generalne skupštine Evropske konfederacije za poljoprivredu.
Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je 2012. godine donela odluku da će Međunarodni dan šuma biti 21. marta svake godine, na dan prolećne ravnodnevice na severnoj hemisferi, odnosno jesenje ravnodnevice na južnoj hemisferi Zemlje.
Izvor: Beta
Photo by Unsplash

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *