Ekologija

„Ko vodu brani, na pravoj je strani“

Pravo na vodu – Online akcija povodom Svetskog dana voda 22. marta

Ko vodu brani, na pravoj je strani“

Oko naših voda sve se više steže obruč zagađenja i otuđenja. Od vlasti do investitora, oni koji odlučuju, u vodi prepoznaju samo sredstvo za sticanje profita i recipijent otrova. Voda pripada svima nama, ljudima i prirodi.

Zato Inicijativa „Pravo na vodu“ poziva sve da se priključe obeležavanju 22. marta, Svetskog dana voda. Želimo da zajedno pošaljemo poruku, da ne želimo dalje uništavanje i privatizaciju naših voda i sa kojim se sve problemima u Srbiji suočavamo. Zbog epidemiološke situacije, nećemo ugrožavati zdravlje i okupljati se u velikom broju, već predlažemo niz simboličnih akcija na društvenim mrežama. Više informacija možete pronaći na našem sajtu i društvenim mrežama.

Kriza prouzrokovana virusom Covid-19 je dodatno istakla važnost pristupa čistoj vodi zarad higijene i javnog zdravlja. Pandemija se koristi kao izgovor za isključivanje velikog broja građana i građanki iz zakonom propisanih procesa učešća u izradi planskih dokumenata i zakona koji direktno utiču na naše vode a time i na kvalitet našeg života.

Kako bi se zloupotreba upravljanja vodnim resursima olakšala, sprovodi se privatizacija Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi. Ova javna institucija od ogromnog značaja do sada je bila garant istinitom obaveštavanju stanovništva o stanju voda, a sada joj preti da završi pod upravom privatnika.

Umesto stručnog i integralnog upravljanja vodnim resursima – atomizacija nadležnosti, institucija i preduzeća, te prepuštanje delatnosti privatnom sektoru, dovodi do kolapsa sistema.

Širom Srbije kroz prste se gleda velikim korporacijama koje protivno zakonu i zdravom razumu ispuštaju toksične materije bez prerade u naše vode time trujući čitave ekosisteme. Zauzimaju se obale, zacevljuju se potoci, reke se dave u smeću.

Jedino vodoizvorište glavnog grada, Makiško polje ugroženo je namerama da se na tom mestu izgradi stambeno poslovni prostor sa 800 000 kvadratnih metara megalomanskih projekata i metro koji će promašiti potrebe stanovništva grada.

Kao posledica prenamene zemljišta na Makišu, jedna od poslednjih oaza prirode na Dunavu, ključno mesto za zdravlje čitavog rečnog ekosistema, Veliko ratno ostrvo moglo bi biti uništeno izgradnjom nove infrastrukture za crpljenje pijaće vode.

Novi projekti izgradnje fabrika za prečišćavanje vode, koji imaju potencijal da reše dugogodišnji problem otpadnih voda u Beogradu sprovode se netransparentno, bez učešća javnosti uz veliko zaduživanje države i za nepoznate tehnologije.

Dok se uz zaduživanja kod stranih banaka sprovode nepromišljeni projekti širom zemlje, javna vodoprivreda Srbije zanemarena je i ostavljena bez ulaganja. Za vodne inspektore novca nema, a preko 650.000 građana i građanki Vojvodine koristi vodu zagađenu arsenom, zabranjenu za upotrebu već 17 godina.

Svetski dan voda je prilika da se ujedinimo i podignemo glas za odbranu prava na vodu. Preko vode do slobode!

Za sve dodatne informacije ili pitanja slobodno nam pišite na pravonavodu@gmail.com  ili putem FB stranice Pravo na vodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *