Ekologija

Svetski dan hrane

Oktobar se tradicionalno obeležava kao mesec pravilne ishrane, a Svetski dan hrane obeležava se 16. oktobra, na dan kada je 1945. godine osnovana Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).
Ove godine, globalna kampanja posvećena je pravilnoj ishrani u funkciji smanjenja problema gladi u svetu, kao jednom od Ciljeva održivog razvoja definisanih za period do 2030. godine.
Ubrzani procesi globalizacije i urbanizacije, uz značajan prosečni porast prihoda svetskog stanovništva, doveli su tokom proteklih nekoliko decenija do dramatičnih promena kada je reč o kvalitetu i načinu ishrane ljudi.
Sa sezonski prilagođene ishrane, bazirane dominantno na namirnicama biljnog porekla, koje su bogate vlaknima, u relativno kratkom vremenskom periodu prešlo se na masovno konzumiranje visokoprerađenih proizvoda bogatih skrobom, na ishranu koja obiluje mesom i širokom spektrom prerađevina životinjskog porekla.
Nepobitna je činjenica da se danas značajno manje vremena provodi u pripremi obroka kod kuće, dok se većina ljudi, naročito u urbanim zonama, sve više oslanja na velike nabavke u lancima supermarketa, na brzu tzv. „uličnu“ hranu (eng. streetfood / fastfood) i kupovinu gotovih obroka „za poneti“.
Hrana u mnogočemu neusklađena sa principima pravilno izbalansirane ishrane, u kombinaciji sa sedentarnim načinom života, doveli su do toga da su stope gojaznosti u svetu u stalnom porastu, i to ne samo kako se do skora mislilo, u razvijenijim, odnosno bogatijim društvima.
Danas je, prema poslednjim dostupnim podacima, u svetu gojazno preko 670 miliona odraslih i oko 120 miliona dece i mladih do 19 godina starosti.
Čak oko 40 miliona dece uzrasta ispod pet godina spada u kategoriju gojaznih.
Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *