Ekologija

Švedska pomoć Srbiji u zaštiti životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan u razgovoru sa ambasadorom Kraljevine Švedske u Srbiji Janom Lundinom, izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost na podršci i nesebičnoj pomoći koju Švedska svih ovih godina pruža Srbiji, posebno u oblasti zaštite životne sredine.

Kraljevina Švedsk je jedan od najznačajnijih donatora programa velikih infrastrukturnih projekata iz oblasti zaštite životne sredine u Srbiji, pa su Ministar Trivan i ambasador Lundin razmotrili dosadašnje projekte i razgovarali o podršci Švedske novim ekološkim projektima.
„ Kraljevina Švedska je za nas jedan od najvećih uzora i vodeća zemlja u svetu po brizi za ekologiju, i Srbiji je na putu evrointegracija dragoceno što ima podršku i podsticaj Švedske, posebno u oblasti zaštite životne sredine“, rekao je ministar Trivan.

Ministar je ukazao da nam je za dostizanje evropskih standarda, značajna podrka Švedske kroz ulaganja i donacije u projekte za preradu otpada, otpadnih voda, boljeg kvaliteta vazduha do stručne obuke ekoloških kadrova.

Ambasador Lundin je rekao da je ekologija jedno od najvažnijih pitanja u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i da će Švedska i dalje pružati podršku Srbiji kroz donacije. On je naveo da je trećina fondova koje Švedska ulaže u Srbiju plasirano u oblast zaštite životne sredine, i da ta suma može kroz projekte ići i do 15 milijardi dolara. Izrazio je spremnost Kraljevine Švedske da podrži nove projekte u oblastima koje ministarstvo odredi kao prioritet. Takođe, istakao je zainteresovanost da se zajedno MZŽS nastavi saradnja na edukaciji mladih kadrova i podizanju kapaciteta Ministarstva za zaštitu životne sredine i Agencije zaaštitu životne sredine. Ambasada Švedske i SIDA će pružiti punu podršku u promotivnim kampanjama kojima je cilj jačanje ekološke svesti u Srbiji.

Razgovoru su prisustvovali i predstavnici Švedske međunarodne agencija za razvoj (SIDA) koja će u saradnji sa sektorima MZŽS utvrditi i realizovati prioritetne projekte podrške Švedske Srbiji, u oblasti zaštite vživotne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *