Ekologija

Svečano obeležen dan Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

U utorak 3.aprila 2018.godine Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je svečano obeležio 52. godine uspešnog rada i postojanja. Zavod je osnovan i započeo je sa radom 1. aprila 1966. godine, sa sedištem u Novom Sadu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Jedno vreme je bio u sastavu Zavoda za zaštitu prirode Srbije, kao Odeljenje u Novom Sadu, a reosnovan je Odlukom Skupštine AP Vojvodine 16. februara 2010. godine, i sa radom započeo 1. aprila 2010. godine.

Mnogobrojne goste i zvanice u amfiteatru Zavoda su pozdravili dr Branislav Blažić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine Republike Srbije, Brankica Tabak, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Milena Nedelјkov – predsednica Upravnog odbora Zavoda i dr Bilјana Panjković – direktorica Zavoda. Direktorica Zavoda dr Panjković je iznela rezultate rada institucije u 2017.godini i navela smernice za budući rad zavoda. Istakla je da je Zavod svojim aktivnostima doprineo da se u 2017.godini zaštita u Vojvodini sprovede na 6,56% teritorije (141014 ha) i da broj zaštićenih prirodnih dobara u APV bude 132. Radom na uspostavlјanju Ekološke mreže Zavod je prikupio podatke o staništima zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta i identifikovao nove prostorne celine. Do sada su izdvojene 696 staništa divlјih vrsta unutar ekološke mreže. Direktorica je istakla da je Zavod izradio i nove studije zaštite prirode i to: PIO „Gornja Mostonga”, SP „Stablo pterokarije u Sremskim Karlovcima”, SP „Stratigrafski profil Filijala Beočin”, SP „Lesni profil kod Starog Slankamena”, SP „Stari park u Vlajkovcu”, SP „Mešoviti drvored platana u Odžacima”, SP „Američki platan na Sajlovu” i SP „Američki platan u letnjikovcu Eparhije Bačke u Novom Sadu”. Kada se proglasi zaštita na ovim prostorima povećaće se površina pod zaštićenim dobrima za oko 3600 ha.

U promotivnom delu programa prezentovana je projektna aktivnost Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a govorio je Marko Tucakov, samostalni stručni saradnik za međunarodnu saradnju i upravlјanje projektima. On je istakao da se Zavod bavi projektima zbog lakšeg rešavanja problema u zaštiti prirode uz primenu novih metodologija i rešenja. Naveo je da pet od šest projekata koje trentno radi Zavod finansira Evropska Unija, a jedan finansira vlada zemlje članice (Nemačke) putem svoje agencije za međunarodnu razvojnu pomoć. O svakom od šest aktuelnih projekata govorili su rukovodioci projekata: coopMDD, Marko Tucakov, samostalni stručni saradnik za međunarodnu saradnju i upravlјanje projektima, PANNONEAGLE, mr Nikola Stojnić, načelnik odelјenja za zaštitu staništa i vrsta, SeNs WETLANDS, Klara Sabadoš, samostalni stručni saradnik za zaštitu iz oblasti ekologije, Eco WET, Vladimir Dobretić, samostalni stručni saradnik za zaštitu iz oblasti herpetologije, PANNONSTEPPES, mr Nikola Stojnić i GIZ ESAV, Alen Kiš, samostalni stručni saradnik za zaštitu šuma.

Dodeljena je i jedna jubilarnih nagrada kolegi Ranku Periću, samostalnom stručnom saradniku za zaštitu prirode iz oblasti botanike, za deset godina uspešnog rada u Zavodu.

Nakon stručnog dela skupa, u izložbenom prostoru Zavoda je otvorena foto izložbe pod nazivom „OKRUŽENI PRIRODOM” autora Mikeš Bencea. Autor je istakao:”Okružen sam prirodom u svom radu i životu. Od studentskih dana sam se bavio fotografijom amaterski. Prvo u crno beloj tehnici, kasnije sam snimao dijapozitive, a u poslednje vreme prešao sam na digitalnu fotografiju. Živeći na salašu, svakodnevno u prirodi, moje fotografije nastaju u neposrednom okruženju na pustarama severne Vojvodine.” Iako fotografiše vrlo dugo ovo je njegova prva izložba fotografija. Bence Mikeš je radio u Zavodu od 1976. do 2000. godine kao stručno tehnički saradnik u muzeološkoj delatnost, a kasnije na vođenju dokumentacije i uvođenju kompjuterske obrade podataka. Izložba će biti otvorena narednih mesec dana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *