Subotica - ekološki aktivan grad

Subotica – grad bicikla

Lajoš Vermeš je 1891. godine izgradio na Paliću biciklističku stazu, prvu takve vrste na našim prostorima i od tada Subotica se smatra gradom bicikla, koje je i dan danas ostao omiljeno prevozno sredstvo kod Subotičana i Subotičanki. Ravnica, široke ulice, izgrađene biciklističke staze govore o popularnosti ovog ekološkog prevoznog sredstva u gradu, nazvanim „Panonska dama”.
Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj
Akcija „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj” koja je održana u Subotici upravo ima za cilj da se građani da se podigne svest o značaju zaštite životne sredine i okrene drugim vidovima prevoznog sredstva u odnosu na automobilski saobraćaj.
Tim povodom je održan performans u centru Subotice u okviru koga su deljeni promo materijali i ukazivan značaj korišćenja bicikla kao prevoznog sredstva u odnosu na automobil, a ujedno je promovisan i sistem „Su Bike” za iznajmljivanje bicikala. Inače, Subotica je bila drugi grad u Srbiji koji je uveo sistem iznajmljivanja bicikla i u proteklih osam godina, koliko sistem postoji, mnogo se uradilo na podizanju svesti o značaju životne sredine, a posebno ukoliko znamo da je saobraćaj jedan od najvećih zagađivača okoline i vazduha.
Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, Radoslav Vukelić rekao je da u Subotici ima pet „Su Bike” stanica od kojih se, kako je naveo, četiri nalaze u gradu: kod Otvorenog univerziteta, Hale sportova, na SRC „Prozivka” i „Buvljaku”, a jedna na Paliću, na parkingu pored Velike terase. Ukupno ima 38 bicikala i JKP „Parking” planira ove godine da uloži milion dinara u zamenu i popravku dotrajalih bicikala. Vukelić je podsetio, da je prošle godine grad u saradnji sa „Pro Credit” bankom instalirao prvi elektropunjač za vozila u Subotici.
– U Republici Srbiji 2018. godine registrovano je 128 električnih i 204 hibridnih vozila, od kojih su dva električna i četiri hibridna u vlasništvu Subotičana. Smanjenje zagađenosti, nivoa buke i saobraćajnih gužvi u urbanim sredinama izuzetno je bitno za poboljšanje uslova života naših građana, zaštite same životne sredine – rekao je Radoslav Vukelić.
Kampanju „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj”, realizovali su Udruženja parkirališta Srbije, uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Privredne komore Srbije i JKP „Parking” Subotica.
Zeleni talas – „Su Bike”
Kako bi se u saobraćaju uspostavila bolja kontrola i zeleni talas ne bi smetao biciklistima, „Siemens” je izradio novu tehnologiju u okviru koje sada postoji zeleni talas i za vozače bicikala – za početak samo na nemačkim ulicama. U najvećem broju slučajeva, zeleni talasi su usklađeni sa prosečnim brzinama automobilskog saobraćaja, pa znatno sporijem biciklističkom saobraćaju ovo podešavanje donosi malu korist. Biciklista putem aplikacije za mobilni telefon može da zada komandu za uključivanje zelenog svetla i na taj način još brže stigne na svoj cilj. Kada se biciklista sa SiBike aplikacijom približi raskrsnici, semafor u roku od nekoliko sekundi uključuje zeleno svetlo tj. produžava zelenu fazu. SiBike koristi prednosti tehnologije satelitske navigacije. Pametni telefon vozača bicikla određuje njegovu poziciju putem GPS signala i proverava da li bicikl prolazi virtuelnu okidnu tačku ranije utvrđenom brzinom. Nakon što aplikacija prijavi aktivaciju okidne tačke saobraćajnoj centrali, saobraćajna centrala izdaje komandu upravljaču semafora. Za sprovođenje ovog projekta nije potreban nikakav građevinski poduhvat – dovoljna je mala izmena u programiranju semaforskih uređaja.
Možda, se ova tehnologija pojavi i na subotičkim ulicama, jer su na ovom prostorima prve biciklističke staze izgrađene upravo u Subotici. U Subotici se nalazila i jedna od najpopularnijih i najstarija jugoslovenska fabrika za proizvodnju bicikala „Partizan”, koja je bila i inicijator popularne manifestacije „Trimbi”. Podignuti su i spomenici poznatim sportistima i biciklistima Lajošu Vermešu i Ivanu Sariću.
Sandra Iršević

Projekat „Subotica-ekološki aktivan grad” je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Subotice.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *