Subotica - ekološki aktivan grad

Subotičani očistili divlju deponiju

Oko stotinu Subotičana, među kojima su bili volonteri i radnici JKP „Čistoća i zelenilo” učestvovali su u čišćenju jedne od najvećih divljih deponija u Subotici koja se nalazi u naselju Prozivka iza salona „Vitorog”. Reč je akciji „Nedelja za čistiju Vojvodinu” koja se održava od 24. do 27. juna, a realizuje je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine organizuje zajedno sa Nacionalnim parkom „Fruška gora”, Javnim preduzećem „Vojvodinašume”, Zavodom za zaštitu prirode Vojvodine, gradom Novim Sadom i brojnim lokalnim samoupravama među kojima je i Subotica.
Podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Brankica Tabak rekla je da je u toku ove akcije treba da bude očišćeno 36 divljih deponija u 20 lokalnih samouprava, sa ciljem da Srbija bude zdravija i zelenija. Procenjuje se da u Subotici ima 90 divljih deponija.
– Za čišćenje ove deponije u naselju Prozivka odlučili smo se zato što je Prozivka jedna od najgušće naseljenih mesnih zajednica u našem gradu. Kroz ovakve akcije neophodno je da razvijamo svest kod svakog pojedinca o značaju zaštite i unapređenju životne sredine i održivog razvoja, a u planu je i čišćenje deponije u naseljima Zorka i Palić – istakla je Jasmina Stevanović, gradska sekretarka Sekretarijata za društvene delatnosti.
„Nedelja za čistiju Vojvodinu” realizuje se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u Vojvodini koju su usvojili poslanici Pokrajinske vlade 28. maja, a kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.
Sandra Iršević

Projekat „Subotica-ekološki aktivan grad” je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Subotice.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *