Održivi razvoj i kako ga primeniti u praksi

Više od 23 miliona dinara za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara

Srbija brigu o svojim građanima vodi i kroz brigu o prirodi i resursima, a nema boljeg načina da se očuvaju resursi nego da politiku životne sredine, cirkularne ekonomije i održivog razvoja ugradimo u svaku sektorsku politiku, što će u Srbiji započeti usvajanjem zakona o klimatskim promenama, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na sastanku povodom dodele subvencija upravljačima zaštićenih područja.
Ministar je tim povodom svečano potpisao ugovore sa 21 upravljačem zaštićenih područja, kojima se dodeljuju preostala sredstva za subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2019. godini u iznosu od preko dvadeset tri miliona dinara. Sa današnjom raspodelom, Ministarstvo je u 2019. godini za zaštitu prirode dodelilo subvencije u ukupnom iznosu od oko 230 miliona dinara.
Ukazujući da su pomoć i podrška upravljanju zaštićenim područjima izraz čvrstog opredeljenja da se najdragoceniji i najočuvaniji delovi prirode Srbije moraju zaštiti, Trivan je naglasio da je dodela sredstava za zaštitu prirode istovremeno signal i podsticaj svima koji prepoznaju prirodne vrednosti i žele da se u zaštitu uključe, u saradnji sa stručnim institucijama i drugim subjektima u sistemu zaštite prirode. Izražavajući zadovoljstvo zbog dodeljene pomoći zaštiti prirode u ovoj godini, ministar Goran Trivan je naglasio da će Ministarstvo nastaviti da izdvaja sredstva za ove namene, i izrazio očekivanje da će novca za očuvanje nacionalne prirodne baštine biti sve više u godinama koje dolaze. Nećemo štedeti, rekao je Trivan, da najuspešnijim upravljačima pomognemo najviše što možemo, a onima koji su iza njih, da pomognemo da dostignu taj nivo u upravljanju zaštićenim dobrom. Zaštita prirode, rekao je ministar, izuzetno je značajna jer podrazumeva očuvanje prirodnih resursa i zaustavljanje smanjenja biološke raznovrsnosti koja je osnov života na Planeti kakvog ga danas znamo, i čoveka u njegovoj humanosti.
– Pitanje resursa postalo je, za nacije koje žive na određenim teritorijama, ne samo ekološko, nego egzistencijalno pitanje – istakao je Trivan.
Navodeći da upravljanje zaštićenim područjima podrazumeva brojne izazove, on je najavio da će Ministarstvo u narednom periodu razmatrati organizaciju upravljanja i efikasnost mera zaštite u već proglašenim područjima.
U Srbiji je proširena teritorija pod zaštitom na blizu osam odsto njene teritorije, i do danas proglašeno preko 460 zaštićenih područja, od čega 83 zaštićena područja od nacionalnog značaja (sa I režimom zaštite). Dodeljene subvencije, pomoći će u sprovođenju programa i mera zaštite kako u ranije zaštićenim, tako i u novoproglašenim zaštićenim područjima. Ove i prethodne godine proglašeno je novih sedam zaštićenih područja, a do kraja godine očekuje se donošenje još sedam novih uredbi o zaštiti.

Foto: Akademsko prirodnjačko društvo „Balkan”, Kraljevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *