Subotica - ekološki aktivan grad

Subotica dobija vetroelektranu

Vodeće zemlje u proizvodnji električne energije od vetra su Danska (19% ukupne proizvodnje električne energije dolazi od vetra), Španija i Portugal (9%), Nemačka i Irska (6%). U Evropi prva vetrenjača pojavila se u 12. veku, a za proizvodnju električne energije snaga vetra se koristi od 19. veka. Poreklo i nastanak vetrenjače nije potpuno utvrđeno zbog nedostatka pouzdanih izvora. Ali prema pisanim izvorima iz Antičkog doba kao što je Hamurabijev zakon ukazuje da su prve vetrenjače sagrađene pre više od 4.000 godina, a po pisamim izvorima Persijanci su 947. godine izgradili prvu vetrenjaču.
Subotica je grad koji ima veliki potencijal za korišćenje zelene energije, koja se dobija od obnovljivih izvora energije. Pored sunca, biomase, geotermalnih izvora posebno mesto zauzima i energija vetra.
U planu je izgradnja vetroeletrane u Čantaviru. Odbornici Skupštine grada Subotice, na sednici 23. decembra 2019. godine podržali su izgradnju vetroelekrane u Čantaviru. Reč je o investiciji vrednoj od 700 miliona evra, a biće građena po uzoru na vetropark u Kovinu. Kako bi se krenulo sa realizacijom jednog od najbitnijih projekata na polju zaštite životne sredine odbornici Skupštine grada Subotice usvojili su Plan detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane „Maestrale Ring”, koja bi trebalo da bude izgrađena u Čantaviru na površini od 10.800 hektara.
Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je rekao da je izgradnja vetroelektrana dogovorena je na višem nivou vlasti.
– Ovo je prvi korak ka realizaciji investicije, a radi se o investitoru koji je već radio u Srbiji. Sve dozvole izdaje Republika Srbija, jer na nama je da budemo efikasni i pripremimo sve što je neophodno da bi se ova investicija realizovala. Od ove investicije će imati koristi i grad Subotica, ali svi građani. Oni su već uradili sve neophodna istraživanja i zaključili gde je najbolje da se gradi Vetropark. Na nama je da sve pripremino za jednu od najvećih investicija – rekao je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.
Procenjeno je da vetropark koji će da se gradi u Čantaviru moći će da proizvede 600 MW električne energije, što je dovoljno struje za pola miliona domaćinstava.
Investitor je privredno društvo vetroelektrane „Maestrale Ring”, čije je sedište u Beogradu, a osnivač akcionarsko društvo „Fintel Energija” koje pripada italijanskoj „Fintel Energija Group S.p.a.”.
U obnovljive izvore energije čiji potencijal postoji u Republici Srbiji spadaju: energija biomase (uključujući biogas i biogorivo), energija malih hidroelektrana, energija sunca, energija vetra i geotermalna energija. Osnovni cilj je značajnije povećanje učešća OIE u energetskom bilansu Republike Srbije, uz poštovanje principa održivog razvoja.
„Kao neophodan preduslov izgradnje vetroelektrana treba predvideti njihovo priključenje na prenosnu mrežu, odgovarajućeg kapaciteta. Kako se po pravilu izgradnja ovih objekata i mreža odvija na teritorijama lokalnih samouprava, za njihovu realizaciju je potrebno da se izrade odgovarajući urbanistički planovi. Tehničko-ekonomske analize i procene ekološke prihvatljivosti, kao i raspoloživi kapaciteti prenosne i distributivne mreže će opredeliti prioritete u ovoj oblasti sa otvorenim rizicima koje imaju investitori u razvoju projekata”, navodi se u Planu detaljne regulacije za izgradnju Vetroelektrane „Maestrale Ring”.

Projekat „Subotica-ekološki aktivan grad” je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Subotice.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *