Subotica - ekološki aktivan grad

Uklonjena invazivna vrsta drveća na Paliću

Sredinom novembra ove godine, prema planu poslovanja Javnog preduzeća „Palić Ludaš”, posečeno je 40 stabala invazivnog celtisa, u narodu poznatijeg kao gelegunje. Tanja Jotanović, organizator podizanja i održavanja zelenih površina u Javnom preduzeću „Palić-Ludaš” objašnjava da su stabla morala biti izvađena, jer su ugrožavala rast hrastova lužnjaka u Velikom parku na Paliću koji se nalazi pod zaštitom.
Kako je istakla, čim se steknu uslovi biće posađena nova stable od neke autohtono vrste koja neće smetati hrastovima.
– Morali smo da posečemo drveće jer je reč o veoma invazivnoj vrsti koja ima visoku moć razmožavanja. U okviru procesa očuvanja i revitalizacije parka koji je pod zaštitom predviđene su i mere ozelenjavanja, kao i revitalizacije parka koja se realizuje u etapama. Uklonjenja su stable gelegunja koja čije su krošnje raske preko krošnji hrasta lužnjaka i spečavale pravilan razvoj. Ono što se treba znati je da je problem da gelegunjama svake godine isti i zbog toga u Parku prirode „Palić” predstavlja ugrožavajući faktor – ističe Tanja Jotanović, organizator podizanja i održavanja zelenih površina u JP „Palić-Ludaš”.
Prema planu ozelenjavanja mogu da dođu u obzir samo autohtone vrste i dekorativne alohtone vrste koje neće ugroziti rast i razvoj hrastova lužnjaka. Da podsetimo, stabla hrasta lužnjaka na Paliću zaštićena su kao spomenik prirode, a zasađena su pre više od jednog veka.
Pored toga, krajem novembra uklonjena su i stable invazivnih vrsta u Ulici Jožefa Hegediša kao nastavak aktivnosti na revitalizaciji Velikog parka na Paliću. Jotanović kaže da će naredne godine na tom delu biti zasađena nova stabla, a u delu Ulice Jožefa Hegediša biće izgrađen parking.
Po rečima Ljubice Bertović, rukovoditeljke Sektora za investicije preduzeća „Park Palić”, u skladu s razvojem Palića kao turističke destinacije biće izgrađeno 61 parking mesto na površini od 830 kvadratnih metara u Ulici Jožefa Hegediša.
Sandra Iršević
Foto: Subotica.com

Projekat „Subotica-ekološki aktivan grad” je sufinansiran sredstvima iz budžeta Grada Subotice.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *