Ostalo

Prodajom elektronskog otpada sakupili novac za sadnju drvoreda

Ekološko Udruženje „zeleno zvonce” zajedno sa volonterima zasadilo je 200 stabala Sophore japonice na potezu Bačka Topola – Mali Iđoš, duž starog puta za Novi Sad, sa obe strane puta. Kako bi poboljšali kvalitet životne sredine pokrenuli su zanimljivu akciju septembra ove godine. Počeli su da sakupljaju e-otpad i za prikupljen novac kupili su sadnice. Kako objašnjavaju u Uduruženju „Zeleno zvonce” projekat su započeli u januaru 2019. godine, kada su se obratili JP Putevi Srbije, koje upravlja parcelom predviđenom za sadnju. Nakon dobijanja pozitivnog mišljenja i saglasnosti saglasnost Zavoda za zaštitu prirode, dobili su pozitivno mišljenje o projektu od komšija i Javnog preduzeća za građevinsko zemljište, urbanističko planiranje i uređenje Bačka Topola.
Sadnice su zasađene 23.novembra 2019.godine i to 200 sadnica na potezu od izlaska iz Bačke Topole sa leve strane. U Udruženju navode da je na pomenutom potezu drvored postojao i da nema nikakvih prepreka da se zanavlja na postojećem pravcu.
„Koridor 22 – 26 metara i to je zemljište Republike Srbije i na njemu su zasađena stabla. Takođe, do puta koji vodi prema Doži, sa obe strane ceste je ucrtan nekategorizovan poljski put. Zamislite to slikovito. Širina ceste je osam metara. Mi nismo ulazili na privatne posede, sadili smo na državnoj zemlji i drvored je u vlasništvu R. Srbije, a na terenu kojim upravlja JP Putevi Srbije, koji su izdali dozvolu i koji će biti obavešteni o prvoj fazi podizanja drvoreda. Molimo vas da svi zajedno čuvamo ovo opšte dobro”, poručuju iz Udruženja Zeleno zvonce.
Ekipa Ekolist
Fotografije: NovaDizajn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *