Bačka Topola

Strogo zaštićene vrste ptica otrovane kod Novog Orahova

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode dobio je 21. maja od Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prijavu nalaza jedne mrtve jedinke strogo zaštićene vrste eje močvarice, te nekoliko jedinki gačca i domaćeg goluba na njivi u ataru sela Novo Orahovo u opštini Bačka Topola.
Vanredni inspekcijski nadzor na ovoj njivi, koji je obavila Pokrajinska inspekcija zaštite životne sredine, uz stručnu podršku Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode te poljočuvarske službe i bačkotopolske policije, kao i nadležna Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, realizovan je 22. maja. Tokom uviđaja pronađeno je ukupno deset leševa ptica: dve eje močvarice, koja je strogo zaštićena vrsta, četiri gačca i jedna svraka, koje su zaštićene vrste, te tri domaćа goluba.
Upečatljiv prizor su bili mrtvi gačci okruženi razbacanim semenjem na nekoliko lokacija na njivi zasejanoj kukuruzom, kao i sveže i uočljive rupe u tlu i iskopani ponici kukuruza, bez semena.
Zgrčenost prstiju svih uginulih životinja ukazuje na veliku mogućnost intoksikacije i posledičnog uginjavanja, što će, u slučaju leševa strogo zaštićene vrste eje močvarice biti utvrđeno tokom toksikološke analize koja sledi u Naučnom institutu za veterinarstvo „Novi Sad”.
Uzorci ponika, posejanog i rasutog semena takođe će biti poslati na analizu radi utvrđivanja materije kojom su tretirani.
Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koji partnerski rade na projektu zaštite evropskih ptica grabljivica „PannonEagle”, ističu da su posebno zabrinjavajuće informacije da se u okolini Bačke Topole i Novog Orahova radi trovanja nepoželjih životinja „po njivama razbacuje mešavina cink-fosfida i karbofurana”.

Milisav Pajević

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Bačka Topola – opština ekoloških priča” koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Bačka Topola na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *